”Wolt-ilmiö” voimistuu nyt asuntomarkkinoilla – Vaikutukset eivät todellakaan jakaudu tasan Suomessa

Asuntomarkkinailmiö ohjaa tähtiyhtiöiden johtajia ja asiantuntijoita suuriin kaupunkeihin ja palvelualan työntekijät tulevat perässä. Ilmiön hedelmät eivät jakaudu tasaisesti.

Wolt-ilmiö voimistuu suomalaisilla asuntomarkkinoilla, kertoo asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo asuntomarkkinakatsauksessaan.”Wolt-ilmiö näkyy jo miljoona-asuntojen kaupan ennätyslukemina ja toisaalta kompaktien vuokrakotien runsaana rakentamisena”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa.Wolt-ilmiö tarkoittaa sitä, että tähtiyritysten johto ja asiantuntijat havittelevat kaupunkien arvoasuntoja samalla, kun palvelualojen työntekijät tarvitsevat asuntoja lähistöltä hyvien liikeyhteyksien päästä.

Vertaus on ajankohtainen, sillä yhdysvaltalainen DoorDash kertoi viime viikolla ostavansa suomalaisen ruokakuljetuksistaan tunnetun teknologiayhtiö Woltin.

Brotheruksen mukaan Wolt-kaupasta saatavat rahat eivät päädy tasaisesti koko maan kiinteistömarkkinoille vaan pitkälti kasvukeskusten halutuimmille alueille. Myös tuhannet Woltin ruokalähetit tarvitsevat koteja kaupungeista. Ilmiö ohjaa asuntokysyntää suuriin kaupunkeihin.”Suomessa näitä ei ole montaa, eihän Woltkaan toimi koko maassa

Koteja kaupungeista. Woltin ruokalähetit – ja muut kaupunkien palvelualojen työntekijät – tarvitsevat koteja kaupungeista .KUVA: PETTERI PAALASMAA

”Keskilämmin” kausi tiedossa

Asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat ovat olleet tänä vuonna noin neljän prosentin ”hurjassa” nousussa. Helsingissä, Turussa ja Tampereella hinnat ovat nousseet enemmän. Miljoona-asuntojen kauppa käy Hypon mukaan pääkaupunkiseudulla historiallisen kuumana. Kasvukaupungeissa kysyntä kasvaa voimakkaimmin keskustan kookkaissa asunnoissa.”Helsingin kantakaupungin kupeessa valmiiksi arvokkaiden perheasuntojen hinnat ovat nousseet yli 10 prosentin vuosivauhdilla. Isommat asunnot ovat pärjänneet paremmin koronan tuoman lisätilan tarpeen myötä.”Vaikka kisa halutuista asunnoista kasvukeskuksissa jatkuu, Hypo odottaa ylilyöntien laimenevan.”Asuntomarkkinoilla tilanne kääntyy tulikuumasta kohti keskilämmintä kautta. Hintaralli rauhoittuu ja kauppamäärät kutistuvat ennätystasoilta.”

Hypo: Hinnat laskevat vähenevän väestön alueilla

Hypo ennustaa, että asuntojen hinnat nousevat Suomessa tänä vuonna 3,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Kun koronakriisi muuttaa muotoaan, asuntomarkkinoihin vaikuttavista trendeistä tärkein on väestökehitys.”Jos alueen väkiluku supistuu kysynnän hiipuessa, laskevat hinnat vääjäämättä. Laskua näkyy laajasti tänäkin vuonna, vaikka koko maassa hinnat nousevat 4 prosentin vauhdilla.”Tänäkin vuonna koko maan luku kätkee taakseen erilaisia tilanteita. Keski-Pohjanmaalla hinnat ovat laskeneet viidellä ja Pohjois-Karjalassa yli kolmella prosentilla. Pääkaupunkiseudulla hinnat kasvavat tänä vuonna Hypon ennusteen mukaan 5,5 prosenttia.Tämän vuoden yllättäjiin kuuluu Kotka, missä hinnat ovat nousseet yhdeksällä prosentilla.”Kotka on saanut kaivattua merituulta siipiinsä, kun asuntomarkkinat ovat nousseet ainakin hetkelliseen pyrähdykseen”, kirjoittaa Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Lähde: US