Lappiin tulee eurooppalainen joulu, mutta singaporelaiset ovat jo lähtökuopissa – ”Signaali on äärimmäisen positiivinen”

Lapin matkailu näyttää toipuvan ­pandemiasta uhkakuvia paremmin.

”Varsin hyvä tilanne”, kuvaa Lapland ­Hotelsin toimitusjohtaja Ari ­Vuorentausta joulu­sesonkia. Yhtiön hotellien varauskirjat alku­talvelle ovat miltei yhtä täynnä kuin koronapandemiaa edeltävänä vuonna 2019. Tulijoissa on aiempaa enemmän sekä koti­maisia että eurooppalaisia asiakkaita.

Visit Levin välittämissä majoituksissa joulun ajan myynti on 20 prosenttia viime vuotta edellä, kertoo toimitusjohtaja Satu Pesonen. Visit Levi välittää sekä mökkejä, huoneistoja että hotellimajoitusta. Koti­maisia asiakkaita joulun ajan varaajista on 67 prosenttia. Pesosen mukaan osuus on lähes samaa luokkaa myös normaalivuosina. Koko joulukuun osalta tilanne on toinen: suomalaiset tulevat jouluksi, mutta ennen joulua käyvät britit.

Myös vuokramökkejä välittävä Lomarengas on joulumyynnissään 17 prosenttia edellä viime vuotta, kertoo liiketoimintajohtaja Juha Purhonen.

Lomarengas välittää Lapissa hieman alle tuhatta mökki- ja muuta majoituskohdetta. Marraskuun puolivälissä niistä on jouluksi vapaana noin 25 prosenttia. Vuokraajat ovat lähes yksinomaan suomalaisia.

Santa’s Hotelsin toimitusjohtaja ­Maarit Aho arvioi, että heille kansainvälisiä asiak­kaita odotetaan joulusesonkina noin 80 prosenttia koronaa edeltävästä ajasta.

Ketjulla on kuusi hotellia Lapin kohteissa. Ennen koronapandemiaa ne täyttyivät lähes kokonaan ulkomaisista turisteista. Nyt kotimaan kysyntäkin on kasvussa, Aho kertoo. Venäläiset ja ­aasialaiset matkailijat puuttuvat yhä.

Aasian maista Singapore avasi ­lokakuussa ”matkustusputken” Suomeen eli käytännössä sallii kansalaistensa matkailla Suomessa. Ahon mukaan joitakin kyselyitä Singaporesta on nyt tullut. Myös Visit ­Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna ­Kärkkäinen on saanut Singaporesta viime viikkoina yhteydenottoja. Se on erittäin tärkeä markkina Rovaniemelle.

”Singaporen suuret matkanjärjestäjät ovat Top 7 -asiakkuus meillä, ja ne ovat nyt käynnistämässä tuotantoaan vielä tälle kaudelle. Se edellyttää matkanjärjestäjältä nopeaa reagointia, markkinointia ja myyntiä sekä riskinkantoa muuttuvien tilanteiden osalta. Signaali on kuitenkin ­äärimmäisen positiivinen”, Kärkkäinen sanoo.

Aasialaisten osuus Rovaniemen joulukauden turisteista oli ennen koronaa noin neljännes. Tämän vuoden ennuste on, että heitä on korkeintaan 9 prosenttia tulijoista. Rovaniemen talvesta on tulossa eurooppalainen, ja myös aiempaa suurempi osuus tulijoista on itsenäisiä matkailijoita. Kärkkäinen huomauttaa, että Rovaniemen lentokentälle tulee tänä talvena reittilentoja ulkomailta kattavammin kuin koskaan ennen.

Lähde:Te