Lestijärvi saa lottovoiton – joka vuosi: Suomen suurin tuulivoimapuisto tuottaa 700 asukkaan kunnalle 2,5 miljoonan verotulot

Keski-Pohjanmaan Lestijärvellä alkaa 650 miljoonan euron tuulivoimalahanke, kun sähköyhtiöt rakennuttavat OX2:n kanssa kunnan alueelle 455 megawatin tuulivoimalakeskittymän.

Pitkä odotus päättyi Lestijärvellä, kun hankkeen vetäjien mukaan Suomen suurimman tuulivoimahankkeen rahoitus varmistui ja tuulivoimalan rakennustyöt pääsevät käyntiin.

Yli 455 megawatin tehoisen tuulivoimalakeskittymän vuosittainen sähköntuotanto tulee olemaan yli 1,3 terawattituntia, joka vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen vuoden 2020 sähköntuotannosta. Tuulipuiston pitäisi olla valmista vuoden 2025 alkupuolella.

Käytännössä tuotettava sähkömäärä vastaa tuulivoimaloiden noin 33 prosentin keskikapasiteettia.

“Tuulivoima on osa velvoitettamme vastata ilmastohaasteeseen. Lestijärven hanke on merkittävä sekä konsortiolle että Suomelle monella tasolla. Olemme erityisen iloisia yhteistyöstä uskottavan ja luotettavan tuulivoimakumppanin OX2:n kanssa, mikä tekee meille mahdolliseksi hankkia suuren mittakaavan tuulivoimaa”, sanoo konsortion puhemies ja Kymppivoiman toimitusjohtaja Anders Renvall tiedotteessa.

Kymppivoiman yhdeksällä osakkaalla on noin 65 prosentin osuus hankkeesta. Loppuosa hankkeesta jakautuu Oulun Energialle ja Kuopion Energialle.

Investointi 650 miljoonaa – Lestijärvelle lottovoitto joka vuosi

Lestijärven tuulipuiston kauppahinta on noin 650 miljoonaa euroa ja se sisältää myös tuulipuiston tuotannollisen hallinnoinnin. Investoinnista ennakoidaan jäävän talousalueelle noin 20 prosenttia.

Lestijärvi kuittaa kiinteistöveroa hankkeesta noin 2,5 miljoonaa euroa vuosittain, mitä voi pitää runsaan 700 asukkaan kunnalle aikamoisena lottopottina.

Esimerkiksi tänä vuonna kunta arvioi keräävänsä verotuloja kaikkiaan 2,4 miljoonaa euroa. Kun tuulipuisto valmistuu, se tulee siis enemmän kuin kaksinkertaistamaan kunnan verotulot.

Ei siis ihme, että Lestijärven kunnanjohtaja Anne Kurkela sanoo, että investointi turvaa kunnan talouden. ”Se tuo elinvoimaa sekä tarjoaa valtavasti työmahdollisuuksia Keski-Pohjanmaalle”, Kurkela sanoo.

Tuulipuistoon rakennetaan yhteensä 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Konkreettinen askel vihreään siirtymään

“Hienoa saada Suomen suurimman hankkeen omistajiksi suomalaisia energiatoimijoita”, sanoo OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen.

”Tämä on samalla konkreettinen askel kohti vihreää siirtymää energia-alan investoidessa enenevässä määrin uusiutuvaan energiaan”, Loikkanen sanoo.

Konsortioon kuuluvien Oulun Energian toimitusjohtaja Juha Juntusen ja Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholmin mukaan kyseessä on merkittävä satsaus uusiutuvaan energiaan, mikä samalla on investointi hyvin kustannustehokkaaseen tapaan tuottaa sähköä.

Oulun Energian osuus on 25 prosenttia ja Kuopion Energian 10 prosenttia.

OX2 toteuttaa tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella. Rakentamisen jälkeen se jää vastaamaan tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. Rakennustyöt ovat käynnistyneet sähkönsiirtoon vaadittavan 400 kilovoltin voimalinjan osalta, joka rakennetaan Lestijärveltä Alajärvelle.

Lestijärven tuulipuiston lisäksi OX2:lla on Suomessa rakenteilla 71 tuulivoimalaa ja se vastaa 79:n tuotannossa olevan tuulivoimalan teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista Suomessa.

Lähde : Te