50 % kevyempi ja 50 % tehokkaampi – Euroopassa valmistetaan nyt tarramaisia aurinkopaneeleja, jotka ovat ohuempia kuin lyijykynä

Paneelien keveys voi osoittautua erityisen hyödylliseksi, sillä monen rakennuksen katto ei kestä perinteisten paneelien painoa.

Aurinkoenergiaan erikoistunut singaporelainen startup Maxeon Solar Technologies kertoo kehittäneensä lyijykynää ohuemman aurinkopaneelin. Maxeon Air -nimeä kantava paneeli on yrityksen mukaan neljän millimetrin paksuinen.

Vapailta markkinoilta näitä paneeleja ei vielä löydy, mutta niitä nähtäneen pian ainakin Euroopassa – yhtiö on nimittäin saanut EU:lta rahoitusta paneelien kehitystä varten. Ranskassa valmistettuja paneeleja testataan tällä hetkellä Euroopassa.


Electrek kuvailee, että Maxeon Airit ovat kuin aurinkopaneelitarroja. Niitä voi yrityksen mukaan asentaa rakennusten katoille ilman erillistä telinettä tai kannattelevaa materiaalia – jopa epätasaisille kattopinnoille.

Paneelit painavat noin 6 kilogrammaa neliömetriä kohti, mikä on noin puolet tyypillisen aurinkopaneelin massasta. Paneelien keveys voikin osoittautua erityisen hyödylliseksi, sillä moni rakennus ei kestä painavampia paneeleja. Se taas hankaloittaa aurinkoenergiaan siirtymistä. Maxeon väittää myös, että sen paneelit ovat puolitoista kertaa tyypillistä paneelia tehokkaampia.

Litteä kuin mikä. Maxeon Air on lyijykynää ohuempi, mutta kiinnitys suoraan kattoon on herättänyt kysymyksiä paneelin jäähdytyksestä. MAXEON SOLAR TECHNOLOGIES

Paneelien jäähdytys on vielä jonkinmoinen kysymysmerkki ottaen huomioon, että paneelit kiinnitettäisiin Maxeonin vision mukaan suoraan kattoon. Tuotteesta saataneen lisätietoja ensimmäisen testausvaiheen päätyttyä.

Maxeonin toimitusjohtaja Jeff Waters suitsuttaa paneeleja.

”Uuden mallin vaikutus aurinkovoiman toimitusketjuihin ja käyttöönottokustannuksiin tulee olemaan perusteellinen. Käsillä on mahdollisesti aurinkoenergiateollisuuden mullistava keksintö”, Waters kertoo Euronewsille.

Maxeon on yrityksenä teknisesti ottaen kaksi vuotta sitten perustettu startup, mutta se on lähtöisin 36 vuotta vanhasta Sunpower-pörssiyhtiöstä, jonka alla myydään jo joitakin Maxeonin paneeleja. Voi siis hyvinkin olla, että ohuen ohuet paneelit lunastavat yrityksen antamat lupaukset – se jää kuitenkin nähtäväksi ensi vuoden puolella.

Lähde TT