Hallitukselle avoin kirje Lapin matkailuyrittäjiltä: Ravintolasulku johtaisi kansainvälisen matkailun loppumiseen

Hallitukselle avoin kirje Lapin matkailuyrittäjiltä: Ravintolasulku johtaisi kansainvälisen matkailun loppumiseen

Lapin matkailuelinkeinojen liitto (LME) on erittäin huolissaan suunnitelmista sulkea ravintolat koronatoimena jopa kokonaan. Liitto vetoaa hallitukseen avoimella kirjeellä.

Ravintoloiden sulkeminen johtaisi liiton mukaan kansainvälisen matkailun loppumiseen, koska lyhytkin ravintolasulku saisi matkanjärjestäjät todennäköisesti perumaan matkojen myynnin. Tämä vaikuttaisi laajalti hotellien ja ravintoloiden lisäksi kaikkiin muihinkin matkailupalveluihin.

– Silloin asiakkaat eivät tule myöskään majoittumaan, ohjelmapalveluihin eivätkä kuljetuksiin, ja myös nämä palvelut joudutaan ajamaan alas tältä talvelta. Matkailuala ei kestä kolmatta katotalvea, LME vetoaa kirjeessään..

Matkailuyritykset vetoavat siihen, että maahantulorajoitusten myötä ulkomaalaisilla matkailijoilla on todettu vain vähän koronatartuntoja, ja THL:n riskiluokituksissa ruokaravintolat ovat vähäisen tartuntariskin alueita.

– Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu vain vähän tartuntoja kansainvälisillä matkailijoilla ja trendi on laskeva johtuen juuri asetetuista tiukoista maahantulorajoituksista sekä siitä, että näillä matkailijoilla on hyvin vähän kontakteja ulkopuolisiin ja tartuntariskejä pystytään minimoimaan varsin tehokkaasti, LME kirjoittaa.

Tammikuussa tulossa 300 000 yöpymistä

Lapin matkailuyritysten liikevaihdosta valtaosa tulee kansainvälisiltä asiakkailta. Pelkästään tammikuussa on LME:n mukaan odotettavissa lähes 300 000 ulkomaalaista yöpymistä Lapissa. Asiakkaat käyttävät monipuolisesti majoitus-, ravintola-, ohjelma-, kuljetus- ja muita palveluita.

LME:n mukaan matkailuyritysten toimintojen alasajo vaarantaa kymmeniä tuhansia työpaikkoja koko maassa, kun henkilöstöä jouduttaisiin lomauttamaan ja irtisanomaan. Tällä hetkellä yritysten on lisäksi erittäin vaikea sopeuttaa toimintojaan ilman voimassaolevaa poikkeuslainsäädäntöä.

– Yt-menettelyt kestävät 5-6 viikkoa, eikä määräaikaisia työntekijöitä voi lomauttaa. Lomautukset jouduttaisiin kohdistamaan siihen vakituiseen henkilökuntaan, jonka varassa osaaminen ja kokemus Lapin matkailussa lepää. Kaikki tämä ajaa sekä yritykset, että merkittävän osan työntekijöistä taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen, LME kirjoittaa.

Lapin matkailu: aito rokotuspassi tarpeen

Matkailuyrittäjien mielestä rajoitusten sijaan pitäisi keskittyä siihen, miten palvelut voidaan pitää auki terveysturvallisesti.

– Koronapassi tulisi pitää käytössä, ja siitä pitäisi tehdä aidosti ”rokotuspassi”, joka turvaa rokotettujen kansalaisten oikeudet työhön, elinkeinoon sekä vapaa-aikaan. Ravintoloiden aukiolon tiukemman rajoittamisen sijaan aukioloaikoja pitäisi laajentaa, jotta kaikki asiakkaat eivät tulisi syömään yhtä aikaa ja väljyys säilyisi, LME ehdottaa.

LME perää hallitukselta viisaita päätöksiä, jotka perustuvat toimenpiteiden todelliseen vaikuttavuuteen ja kokonaisvaltaisiin vaikutuksiin. Ravintolarajoitusten osalta vaikuttavuutta ei ole riittävästi osoitettu, mutta niiden haitalliset vaikutukset niin ravintoloihin, majoitusyrityksiin, ohjelmapalveluyrityksiin kuin kuljetusyrityksiinkin ovat merkittäviä, avoin kirje hallitukselle päättyy.

Lähde:yle