Lapset ja nuoret saavat jatkaa harrastamista Etelä-Suomessa vastoin koronaministeriryhmän suositusta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti, että lapset ja nuoret saavat jatkaa ohjattua harrastamista muuten suljetuiksi määrätyissä tiloissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti odotetusti, että lapset ja nuoret saavat jatkaa harrastamista.

Hallituksen koronaministeriryhmä suositteli viime perjantaina, että pahenevan koronapandemian takia sisätilojen rajoituksia tulisi laajentaa myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Päätöksen asiasta tekevät aluehallintovirastot.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta ihmetteli lauantaina hallituksen suosituksia lasten ja nuorten liikunnan rajoittamisesta.

– Arvioimme on, että lapset eivät toimi moottorina tässä pandemiassa, joten kaikki lasten rajoitukset ovat de facto hyvin vähän vaikuttavia, mutta haitat ovat välittömiä ja laajoja. Siksi lasten ja nuorten harrastuksia ei pitäisi systemaattisesti ja ilman perusteellista paikallista harkintaa rajata, Tervahauta kommentoi tilannetta Ylelle lauantaina.

Myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositti Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta saisi jatkua aiemman linjauksen mukaisesti. Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä oli myös samaa mieltä.

Tästä syystä vaikutti siltä, että avit eivät tulisi noudattamaan koronaministeriryhmän suositusta liittyen lasten harrastusten keskeyttämiseen pahentuneen koronatilanteen takia.

Vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneet lapset ja nuoret saavat siis jatkaa avin päätöksellä ohjattua harrastamista Etelä-Suomessa muuten suljetuiksi määrätyissä tiloissa. Tilojen käytössä tulee edelleen huomioida terveysturvallisuus.

– Lasten jokapäiväisen elämän rajoittaminen on koko epidemian ajan nähty viimesijaisena toimena, ja myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tätä korostanut, toteaa ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tilojen sulkumääräys on tällä hetkellä voimassa Etelä-Suomen alueella Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto arvioi parhaillaan vastaavan päätöksen välttämättömyyttä Kymenlaakson alueelle sairaanhoitopiiriltä saamansa lausunnon perusteella. Mahdollinen päätös tilojen sulkemisesta tehtäisiin arviolta ensi viikon alussa ja tilanteesta tiedotetaan lisää mahdollisimman pian.

Lähde:yle