Töölön kivijalkayrittäjät pelkäävät uusia koronarajoituksia: “Nyt lähtee se rytinä, tulee hirveästi konkursseja”

Helsingin Töölöntorin ympäristössä yrittäjät sinnittelevät korona-arjen keskellä. Kahvila- ja second hand -yrittäjä Noora Hautakangas veikkaa konkurssiaaltoa, jos koronarajoituksia vielä lisätään.

Töölöntorin kulman kahvilassa soi tunnelmallinen jazz. Siellä täällä pöydissä pidetään pientä kokousta, ja monet tekevät etätöitä läppäreillään.

Oikeastaan mistään ei voisi päätellä, että koronan tartuntaluvut pääkaupunkiseudulla ovat pahimmat koko pandemian aikana. Tai että maan hallitus pohtii paraikaa tiukentuvia koronatoimia. Vain pleksilasit myyntiskillä ja henkilökunnan maskit kertovat, että jotain on tekeillä.

Kahvilan ja second hand -putiikki Reloven yrittäjä Noora Hautakangas kertoo kuitenkin, että tilanne ei ole ollenkaan normaali yrittäjälle: asiakkaita ei ole kuten tavallisesti.

– Heti kun hallitukselta tulee joku uutinen jostain rajoituksesta, että älä harrasta, liiku tai mene minnekään, se näkyy heti asiakasmäärissä. Ei tarvitse edes astua minkään rajoituksen voimaan. Pelkkä tieto mahdollisesta rajoituksesta vähentää asiakkaita, Hautakangas sanoo.

Noora Hautakankaan (kuvassa) Relove-yrityksellä on kolme toimipistettä. Yksi on Töölöntorilla. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Toinen asia, josta tietää, että kaikki ei ole Töölöntorilla normaalisti on, että Reloven henkilökunta on osin lomautettuna. Jo kolmannen kerran kahden vuoden sisällä.

– Tämä on ihan järkyttävän raskasta työntekijöille. He elävät ihan hirveässä epävarmuudessa koko ajan, Hautakangas sanoo.

“Yrittäjien aika nousta barrikadeille”

Hautakangas kritisoi hallituksen asettamia ravintoloiden rajoitustoimia kovin sanoin. Hän uskoo, että nyt jos vielä tulee lisää rajoituksia, alkaa konkurssien aalto.

– Nyt lähtee se rytinä. Silloin tippuu yrittäjiä. Tulee hirveästi konkursseja. Hätä on suuri.

Hautakankaan mukaan moni pienyrittäjä on ihan yksin, eivätkä he saa ääntään kuuluviin.

– Nyt on yrittäjien aika nousta barrikadeille ja kertoa missä jamassa he oikeasti ovat. Tämä lasku on muuten liian kallis Suomelle, Hautakangas sanoo.

“En tiedä koskisikovatko rajoitukset minua. En pysy kärryillä.”

Pikainen kierros Töölöntorin yrityksissä antaa kuvan, että kaikki ovat Hautakankaan tavoin lopen uupuneita pandemiaan.

Torin toisella puolella kampaamoyrittäjä Maria Viitasaari myöntää, ettei tiedä, onko joku uusi rajoitus kohta tulossa häntä koskemaan. Ei kai.

– Kaikki muuttuu niin nopeasti. En pysy kärryillä.

Kampaamoyrittäjä Maria Viitasaari kertoo, että useat asiakkaat ovat harventaneet kampaamokäyntejään koronan aikana. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Viitasaari on pitänyt kampaamonsa auki koko pandemian ajan, vaikka ensimmäisenä koronakeväänä 2020 kaikki loppui kuin seinään hetkeksi. Viime vuosi oli jo oikein hyvä. Tosin moni asiakas on pidentänyt käyntiensä väliä. Ainoa iso uhka Viitasaaren mukaan nykytilanteeseen olisi ulkonaliikkumiskielto.

– Sellainen jos nyt tulisi, niin se olisi uhka yksityisyrittäjille.

TinTin Tangossa rajoituksia ymmärrettiin vuosi sitten, ei enää

Kahvila Tin Tin Tangossa on myös rauhallinen tunnelma. Asiakkaat istuvat pöydissään, vain pleksilasit kassalla ja henkilökunnan maskit kertovat, että jotain täälläkin tapahtuu.

Kahvilatyöntekijä Sanna Keski-Kuha Tin Tin Tango -kahvilassa toivoo, että uusia lomautuksia ei tulisi. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Vuoropäällikkö Johanna Sillanpää ja kahvilatyöntekijä Sanna Keski-Kuha kertovat olleensa jo kaksi kertaa pandemian aikana lomautettuina. Enää he eivät sitä toivo.

– Toivotaan, että ei tule enää mitään rajoituksia. Koronapassin kysyminenkin vain hidasti palvelua, Sillanpää sanoo.

Johanna Sillanpää palveli asiakasta Töölöntorin TinTin Tango -kahvilassa torstaina. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Myöskään TinTin Tangon toimitusjohtaja Anders Löfman ei ymmärrä suunniteltuja uusia rajoituksia.

– Niistä on vain haittaa yrittäjille ja henkilökunnalle. Hyötyä – en usko, että mitään.

Löfman sanoo filosofisella tasolla ymmärtävänsä, mitä hallitus tavoittelee, mutta hänestä toimenpiteet eivät ole enää oikeat.

– Vuosi sitten olin sitä mieltä, että sulkeminen oli järkevää. Mutta nyt kaikki halukkaat ovat rokotteensa jo saaneet. Tämä sulkupolitiikka on jo katsottu.

Relovella lainat tapissa

Hautakangas ei ole enää sovinnollinen tai ymmärtävä hallitusta kohtaan.

Viimeinen niitti tapahtui tällä viikolla, kun ravintoloille ilmoitettiin uusista aukioloajoista. Uudet rajoitukset piti ottaa käyttöön 24 tunnin aikana.

Hautakankaan mukaan se osoitti, millaisia nämä kaksi vuotta ovat olleet: epäjohdonmukaisia ja sekavia.

– Hallitus ei selvästi ymmärrä, miten yritykset toimivat ja mikä yritysten tilanne tällä hetkellä on. Emme me voi lomauttaa tai irtisanoa ihmisiä 24 tunnin aikana. Meitä sitovat erilaiset lait.

Hautakangas haluaisi nähdä oikeata dataa siitä, miten ravintoloiden ja kahviloiden sulkeminen kello 18:00 kello 20:00 sijaan vaikuttaa siihen, että koronavirus ei leviäisi.

– Onko oikeasti niin, että kuudesta kahdeksaan tartunnat ovat niin älyttömiä, että tämmöistä pitää tehdä?

Hautakangas uskoo, että kyse on täysin mitättömästä teosta viruksen leviämisen kannalta, mutta se tekee kaiken todella vaikeaksi pk-yrittäjille. Eikö virus sitten leviä Alkoissa tai Prismoissa, Hautakangas kysyy.

– Me palasimme oikeastaan siihen samaan tilanteeseen, mistä lähdimme kaksi vuotta sitten. Sama rumba käynnistyy. Eikö hallitus ole kahden vuoden aikana oppinut ennakoimaan?

– Kukaan ei johda tätä maata. Painetaan vain hätänappuloita sieltä ja täältä ja kokeillaan osuuko oikeaan.

Hautakangas toivoo, että yrittäjät saisivat perusteet päätöksille ja selvästi tietoa, mitä tukia he saavat.

– Haluaemme kiinteisiin kuluihin ja henkilöstön palkkoihin tukia. Ja sitten vasta rajoitukset.

Hautakankaan mukaan Tanskassa ja Ruotsissa asia on hoidettu paremmin.

Hautakangas itse kertoo, että hän ei saa yritykselleen enää lainaa. Lainat ovat tapissa ja hän on kiinnittänyt koko omaisuutensa.

– Kaikki on pantattu. Ja jos kassa vielä hiipuuu – kaikki ymmärtävät, mitä sitten tapahtuu. Se on sulku. Silloin ei ole muuta vaihtoehtoa.

Lähde:yle