Raideliikenteeseen on pyrkimässä uusi liikennöitsijä – lähijunaliikenne Turun ja Uudenkaupungin välillä alkaisi kahden vuoden kuluttua

Perusteilla olevan yhtiö on kiinnostunut myös Rauman ja Kokemäen välisestä matkustajaliikenteestä. Yhtiö aikoo hankkia ensimmäiset junansa VR:n poistuvasta kalustosta.

Lounais-Suomessa on puhuttu jo pitkään Turku-Uusikaupunki ja Rauma-Kokemäki -välisen matkustajajunaliikenteen avaamisesta. Ongelmana on kuitenkin se, että kyseiset reitit eivät välttämättä ole markkinaehtoisesti kannattavia, eikä valtio näillä näkymin ole tukemassa niitä ainakaan tämän vuosikymmenen aikana.

Nyt asia on saamassa uuden vaihtoehdon. Suomeen ollaan perustamassa yhtiötä, joka on kiinnostunut paikallisen junaliikenteen hoitamisesta.

Perusteilla olevan yhtiön takana on suomalainen toimija, joka haluaa pysytellä vielä tuntemattomana. Se on kuitenkin jo edustajansa välityksellä puhunut muun muassa VR:n kanssa, sillä sen tarkoituksena on hankkia ensimmäiset junansa VR:n poistuvasta kalustosta. VR on myös valmis myymään käytöstä poistuvaa kalustoaan.

Uusi liikennöitsijä laskee kuntien tuen varaan

Perustettavan yhtiön suunnitelmissa on aloittaa liikenne kahden vuoden kuluttua. Ensimmäinen reitti olisi Turun ja Uudenkaupungin välillä. Perusteluna tähän ovat muun muassa Uudenkaupungin autotehdas ja sen mukanaan tuomat matkustajamäärät sekä kuntien aktiivisuus tällä reittivälillä.

Uusi mahdollinen junaliikennöitsijä laskeekin suunnitelmansa kuntien varaan. Yhtiön ajatuksena on, että markkinaehtoisesti kannattamattomia reittejä voisivat tukea valtion sijaan kunnat. Keskusteluja tähän suuntaan on yhtiön mukaan käyty jo muun muassa Turun ja Uudenkaupungin kanssa.

Perusteilla oleva yhtiö on edustajansa mukaan kiinnostunut myös Rauman ja Kokemäen välisestä liikenteestä. Ratavälin kuntiin se aikoo olla yhteydessä lähiviikkoina.

Nähtäväksi jää, mikä on Rauman, Eurajoen, Euran ja Kokemäen vastaus. Ovatko ne kiinnostuneita osallistumaan junaliikenteen kustannuksiin? Kyseiset kunnat ovat ainakin tehneet jo selvityksiä liikenteen aloittamiseksi. Ne puhuvat myös yksimielisesti sen tarpeellisuudesta.

Lähde:yle