MaRa: Ravintola-alan tukipäätöksissä paljon ongelmia – Järjestö haluaa rokotuspassin nopeasti käyttöön

Matkailu- ja ravintola-alan kattojärjestön mukaan myös etätyösuosituksen pitäisi oikeuttaa tukeen, vaikka toimintaa ei olisikaan jouduttu sulkemaan.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry pitää hallituksen perjantaina päättämiä tukitoimia rajoitus- ja sulkutoimien kohteeksi joutuneille yrityksille sinällään myönteisinä, mutta järjestön mukaan tuissa ja korvauksissa on paljon valuvikoja.

Yksi MaRan mainitsemista ongelmista on se, että hallituksen linjauksen mukaan kustannustukea ei maksettaisi lainkaan lokakuun alun ja 22. joulukuuta käyttöön otetun niin sanotun hätäjarrumekanismin väliseltä ajalta.

”Tämä ei ole eduskunnan tahtotilan mukaista”, MaRa toteaa tiedotteessaan.

Kustannustuki edellyttää liikevaihdon putoamista 30 prosentilla vertailukaudesta. Majoitus- ja ravintola-alan kattojärjestön mukaan prosenttiraja on liian korkea.

MaRan mukaan myös pandemian aikana perustettujen yritysten pitää voida saada tukea, vaikka näillä ei olisi liiketoimintaa vaadittuna vertailukautena.

”Kyseessä ei ole vähäinen asia, sillä näitä yrityksiä on yksin majoitus- ja ravintola-alalla noin 3 000”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Järjestö muistuttaa myös, että laajalla etätyösuosituksella on vaikutusta etenkin ravintoloiden tilanteeseen, vaikka kyse ei olekaan viranomaisten sulkupäätöksestä. Siksi näidenkin yritysten pitäisi olla oikeutettuja tukeen.

”Pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmien marraskuun alussa tekemät laajat etätyösuositukset romahduttivat etenkin suurten yritysten ja julkisen sektorin asiakkaiden pikkujoulujen sekä henkilöstöravintoloiden lounaiden kysynnän”, MaRan Lappi sanoo.

MaRa kannattaa rokotepassin pikaista valmistelua. Järjestön mukaan valtioneuvosto ei voi suojella rokottamattomia kansalaisia siten, että ravintoloiden, tapahtumien, kylpylöiden, huvipuistojen, lasten leikkipuistojen ja tapahtuma-alan yritysten rajoituksia ja sulkuja jatketaan.

”Valtioneuvoston tulee valmistella pikaisesti rokotepassia koskevat säännökset, jotka mahdollistavat rokotettujen kansalaisten palvelujen käytön ja rajoituksista vapaan toiminnan yrityksille. Vaikka rokotteet eivät suojaa rokotettuja kansalaisia tartunnoilta, ne suojaavat heitä tehokkaasti vakavilta tautimuodoilta”, toteaa Timo Lappi.

Lähde :Te