Sijoittajien kilpailu uusista vuokralaisista kiristyy – iso yritys tarjoaa satoihin asuntoihin ilmaisen kuukauden

Vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut pääkaupunkiseudulla kysyntää nopeammin. Isot vuokranantajat yrittävät houkutella uusia asukkaita alennuksilla ja lahjakorteilla.

Vuokra-asuntojen markkinat ovat olleet muutoksessa viime ajat. Erityisesti pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut huomattavasti, ja uusissa vuokrasopimuksissa on ollut näkyvissä vuokrien laskua.

Helsingin kaupungilta todettiin keväällä, että vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja on ollut viime aikoina tarjolla merkittävästi enemmän kuin tavallisesti.

Vuokra-asuntoa etsivälle muutos on näkynyt siinä, että vaihtoehtoja on entistä enemmän. Lisäksi isot vuokra-asuntoja tarjoavat yhtiöt ovat alkaneet houkutella uusia asukkaita erilaisilla kampanjoilla.

Esimerkiksi vuokravakuuksia on alennettu tai niistä luovuttu kokonaan, on tarjottu alennuksia ensimmäisistä vuokrista tai lahjakorttia muuttopalveluihin tai ruokakauppaan.

Lahjakorteista on nyt edetty kohti yhä järeämpiä houkuttimia. Iso vuokra-asuntojen välittäjä Realia käynnisti kampanjan, jossa se tarjoaa satoihin asuntoihin ilmaisen helmikuun vuokran uusille asukkaille.

“Tarvitaan keinoja herätellä kiinnostusta”

Kampanjaan kuuluvia asuntoja on eri puolilla Suomea, mutta varsinkin pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa.

– Nyt on enemmän vuokralaisen kuin vuokranantajan markkinat, ja asuntotarjontaa on tietyissä kaupungeissa paljon, perustelee kampanjaa Realian asuntovuokrauksesta vastaava johtaja Jussi Lindholm.

– Varsinkin alueilla, joihin on valmistunut paljon vuokra-asuntoja, tarvitaan keinoja herätellä kiinnostusta.

Myös vaatimukset sitoutua asuntoon ovat lieventyneet. Realian kampanja-asunnon voi irtisanoa normaalisti puolen vuoden asumisen jälkeen.

– Meilläkin on ollut kampanjoita, mutta tämä on aiempia laajempi. Toki tämä liittyy myös ajankohtaan, sillä vuokramarkkinoilla on yleensä hiljaista joulukuun alusta vuodenvaihteen yli, Lindholm kertoo.

Koronatilanne on sekin vaikuttanut, sillä isommille asunnoille vuokrapuolella on aiempaa enemmän kysyntää.

– Yksiöiden vuokraamisessa on haasteita, varsinkin hyvin pienten asuntojen ja sellaisten, joissa ei ole esimerkiksi parveketta, Lindholm sanoo.

Pääkaupunkiseudulla yhä enemmän tyhjiä asuntoja

Vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut, kun asuntosijoittaminen on lisännyt suosiotaan niin piensijoittajien kuin suurten kotimaisten ja kansainvälisten sijoittajien parissa.

Yle kertoi marraskuussa, kuinka pääkaupunkiseudulla on ennätysmäärä asuntoja tyhjillään odottelemassa vuokralaisia.

Kehitys ei vaikuta nopeasti muuttuvan, sillä asiantuntijayritys KTI Kiinteistötieto kertoi loppuvuoden katsauksessaan(siirryt toiseen palveluun), että tyhjien asuntojen määrä jatkoi kasvuaan kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa suurissa kaupungeissa kehitys oli kuitenkin KTI:n mukaan erilaista, ja tyhjiä asuntoja oli loppuvuodesta aiempaa vähemmän.

Vuokrien pieni lasku näkyi loppuvuoden tilastossa

Tilastokeskus julkaisi torstaina tilastoja(siirryt toiseen palveluun) vuokrien kehityksestä. Suomen Vuokranantajat kommentoi tilastoja historiallisiksi, sillä ne kertoivat vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien hieman laskeneen loppuvuonna koko maan tasolla.

– Kertaakaan aiemmin vuokrataso ei ole laskenut koko maan tasolla edelliseen vuosineljännekseen verrattuna Tilastokeskuksen päivitetyssä vuokratilastossa, joka kattaa tiedot vuodesta 2015 alkaen, Vuokranantajien tiedotteessa todetaan.

Vuoden taakse verrattuna vuokrat kuitenkin hieman nousivat, pääkaupunkiseudulla 0,6 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia.

Vuokralaisten edunvalvoja Vuokralaiset ry kommentoi tiedotteessa, että asukkaista on tullut entistä hintatietoisempia, ja markkinoiden muutoksista huolimatta “vuokrat ovat historiallisen korkealla tasolla erityisesti pääkaupunkiseudulla”.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kommentoi vuokramarkkinoilla tapahtuneen vuoden aikana valtavan murroksen. Metsola katsoo, että kaikkein pienimpien asuntojen suhteellinen kysyntä ja vuokrataso on laskenut.

– Pienten asuntojen kroonisen ylikysynnän väistyminen on helpottanut niiden vuokralaisten tilannetta, jotka haluavat nimenomaan pienen ja mahdollisimman edullisen asunnon. Tästä on hyötyä, kun pyritään helpottamaan suurimpien kaupunkien tämänhetkistä työvoimapulaa, Metsola arvioi muutoksia blogissaan(siirryt toiseen palveluun).

Tilastokeskuksen tiedot eivät kerro aivan koko vuokramarkkinasta, sillä niistä puuttuvat yksityishenkilöiden välillä ilman asumistukea tehdyt vuokrasopimukset, joita on merkittävä osa vuokramarkkinoista.

Lähde:yle