Tätä suomalainen odottaa matkaltaan – Korona-aika pistänyt miettimään uudella tavalla, mitä reissultaan haluaa

Korona on tuonut muutoksia suomalaisten matkailumieltymyksiin. Nyt halutaan lepoa ja rauhaa sekä kohteita, joissa on vähemmän turisteja. Tänä vuonna kotimaassa suunnittelee matkustavansa aiempaa useampi, kertoo Kantarin tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen.

Hän selvitti Matkamessujen tiedotustilaisuudessa Kantarin tekemän matkailututkimuksen ja tämän vuoden matkaennusteen tuloksia. Kun korona on vähentänyt matkustamista on suomalaisilla ollut Lahtisen mukaan hyvin aikaa miettiä, mitä he matkoiltaan haluavat.

Lahtinen sanoo, että suomalaisten mieltymykset ovat muuttuneet silläkin tavalla, että nyt halutaan huilata eikä aktiviteettejä, tilaa ympärille kuten isoja auloja ja huoneita sekä mahdollisuuksia kokea paikallisia elämyksiä.

KYSELYN mukaan suomalaiset suunnittelevat nyt viikkoja kestäviä lomamatkoja.

– Pidemmät lomat sekä kotimaassa että ulkomailla ovat mielessä niillä, jotka ovat voineet tehdä korona-aikana etätyötä. Heillä on mietinnässä mahdollisuus tehdä välillä etätyötä ja välillä lomailla, Lahtinen selvittää.

Kyselyyn vastanneista 82 prosenttia suunnitteli matkustavansa tänä vuonna kotimaassa. Kaksi vuotta aikaisemmin näin teki hieman yli puolet.

– Nyt trendeissä näkyy se, että useamman sukupolven matkan ovat nousseet esiin. Mukaan otetaan serkut ja kummit. Toinen esille nouseva seikka on vastuullisuus kuten luonnon monimuotoisuus, paikallisen kulttuurin säilyttäminen ja esimerkiksi mahdollisuus kierrättää muovit, sanoo Lahtinen.

Hänen mukaansa suomalaiset arvostavat sitä, että joku ulkopuolinen on tarkistanut, että yrittäjän toiminta on vastuullista. Palvelujen tarjoavien seltifikaatit ovat Lahtisen mukaan kilpailuetuja, vaikka suomalaisten ei sanota välittävän plakaateista.

 

Kuvituskuvassa Linnanmäki. ARKISTO/JUSSI VEHKASALO
 

KÄRJESSÄ kotimaan listalla ovat järvisuomi, Etelä-Suomi, Lappi talvella ja ruskan aikaan. Pääkaupunkiseutu houkuttelee joka neljättä.

– Kotimaassa mennään sukulaisten luokse, omalle tai vuokramökille tai kaupunkilomalle.

Aika moni miettii kuitenkin myös matkaa kauemmas. Ulkomaille matkaa suunnittelee 55 prosenttia kyselyyn vastanneista. Pari vuotta sitten lukema oli 67 prosenttia.

– Tässä ovat kärjessä tutut kohteet Etelä-Eurooppa kuten Italia ja Kreikka, Pohjoismaat ja Balttia. Ulkomailta haetaan kaupunkilomaa, aurinkolomaa tai risteilyä lähivesille ja jopa kauemmas.

Lahtisen mukaan suomalaisten ajatuksissa korostuu terveysturvallisuus. Kohteiden ajatellaan avautuvan sitä mukaa kun se on terveysturvallista. Matkanjärjestäjien odotetaan kertovan, miten tulee toimia, jotta matkustaminen on terveysturvallista.

– Tämän vuoden matkoja suunnitellaan koronatilanteesta johtuen edelleen usein kotimaahan. Ulkomaanmatkojen määrä nousee rajoitusten liennyttyä nopeasti vähintäänkin samalle tasolle kuin koronaa edeltävänä aikana, arvioi tiedotteessa Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Matkamessujen Matkailututkimuksen 2022 toteutti markkinatutkimusyritys Kantar TNS Oy. Tutkimuksen kohderyhmä on 18–74-vuotiaat suomalaiset Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimukseen vastasi 1 142 henkilöä marraskuussa 2021.

Lähde:luoteis-uusimaa/Kantar