Savon Voima pääomistajaksi uuteen biomassan hankintayhtiöön – 20 miljoonan bioteollisuuslaitos perustetaan Joensuuhun

Savon Voima omistaa perustettavasta hankintayhtiöstä 70 prosenttia. Yhtiön tavoitteena on turvata biomassan hankintaa kaikille Savon Voiman laitoksille ja varmistaa Joensuun uuden laitoksen raaka-ainehuolto.

Savon Voima ja Joensuu Biocoal perustavat yhteisen biomassan hankintayhtiön Itä-Suomen Biomassa Oy:n. Sen tavoitteena on turvata ja tehostaa biomassan hankintaa Savon Voiman kaikille laitoksille sekä varmistaa uuden bioteollisuuslaitoksen raaka-ainehuolto.

Yhtiön perustamisen taustalla on Joensuu Biocoalin uusi, torrefioitua biomassaa tuottava bioteollisuuslaitos. Toffefioitu tarkoittaa paahdettua biomassaa, joka korvaa kivihiilen käyttöä esimerkiksi sementti- ja terästeollisuudessa.

Uusi bioteollisuuslaitos nousee Savon Voiman Iiksenvaaran voimalaitoksen yhteyteen Joensuuhun. Tehtaan on määrä käynnistyä vuoden 2023 puolivälissä.

Savon Voima: Suuri mahdollisuus alueen metsänomistajille

Yhteinen hankintayhtiö vastaa valmistuvan bioteollisuuslaitoksen ja Joensuun voimalaitoksen biomassan toimitusten lisäksi myös Savon Voiman noin 20 muun energiaverkon biomassan hankinnasta.

Tämänpäivän volyymeilla mitattuna yhtiöstä on tulossa Suomen viidenneksi suurin biomassan hankintayhtiö.

Savon Voima kertoo tiedotteessaan, että yhtiön perustaminen on osa sen panostuksista kotimaiseen biomassaan perustuvaan huoltovarmuuteen. Biomassan käytön voimakas kasvu on yhtiön mukaan suuri mahdollisuus alueen metsänomistajille ja biomassan toimitusketjuille.

– Haluamme olla kotimaisen energiateollisuuden biomassan hankinnan edelläkävijä ja sitä kautta edistää kokonaan hiilineutraalia energiantuotantoa tavoitteemme mukaisesti, kertoo Savon Voiman liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

Lähde:yle