Lähestyvä hiihtoloma sai suomalaiset varaamaan matkoja – Lappiin tulossa kaikkien aikojen sesonki, ulkomaille varattu tuhansia matkoja

Hiihtolomien hyvä ennakkomyynti on rohkaissut matkanjärjestäjiä lisäämään myös tulevaksi kesäksi matkatarjontaa. Matkoja varataan tuttuihin kohteisiin, joiden terveysturvallisuus tiedetään hyväksi.

Hiihtokeskus Messilässä Hollolassa on viime päivinä jonotettu hiihtohisseille, kun aurinkoiset pakkaspäivät ovat saaneet laskettelijat liikkeelle.

– Mulla on pakollinen loma töistä, kun omistan osuuden kuntosalista, ja se on kiinni, sanoo Helsingistä laskettelemaan tullut Joel Virta.

– Itse olen täällä toista kertaa, eli olen aloittelija. Mutta tykkään lajista kovasti, kertoo helsinkiläinen Anniina Meriluoto.

Hiihtokeskuksessa on huomattu, että koronarajoitukset ovat saaneet suomalaiset palaamaan ulkoliikunnan pariin.

– Olemme saaneet paljon asiakkaita sisäliikuntapaikkojen sulkeuduttua. Nekin, jotka ovat lajin jossain vaiheessa lopettaneet, ovat kaivaneet sukset esiin, iloitsee rinnepäällikkö Sami Mattiniemi hiihtokeskusta pyörittävästä Messilä Maailma oy:sta.

Hollolassa sijaitsevassa hiihtokeskus Messilässä kausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin. Kaikissa Etelä-Suomen hiihtokeskuksissa odotetaan hyvää sesonkia lähiviikoille, kun lyhyet lähilomat ovat olleet suosiossa koko pandemian ajan. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Koulujen talvilomat käynnistyvät Etelä-Suomesta viikolla 8 eli 21. helmikuuta alkaen. Lomaviikot tulevat olemaan jo kolmantena talvena lähimatkailun huippusesonki. Hiihtolomaviikoilla Messilässä valtaosa asiakkaista tulee tunnin ajomatkan päästä Helsingistä.

Lapissa on mahdollisuuksia on jopa kaikkien aikojen parhaaseen kauteen

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta

Koronan takia monet jättävät pidemmät kaukomatkat väliin ja lomailevat lähialueella tai suuntaavat Pohjois-Suomeen.

– Kokonaismyynti tulee olemaan Lapin hotelleissamme talvikaudelle merkittävästi parempi kuin vuosi sitten, mahdollisuuksia on jopa kaikkien aikojen parhaaseen kauteen nyt rajoitusten lopun häämöttäessä, sanoo Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Edullisimmin perhe matkustaa pohjoiseen todennäköisesti omalla autolla, mutta junalla tehtävien vapaa-ajan matkojen kysyntä kasvaa nopeasti. Siitä kertoo, että autojunien paikat on myyty monista hiihtolomien junista jo loppuun.

– Viikolla 8 meillä kulkee 60 yöjunaa etelän ja Pohjois-Suomen välillä ja kapasiteettia on parikymmentä prosenttia enemmän kuin syksyllä tai kesällä, sanoo kaupallinen johtaja Johanna Jäkälä VR:ltä.

VR:n kaupallinen johtaja Johanna Jäkälä arvioi, että junalla tehtävien vapaa-ajan matkojen määrä kasvaa pysyvästi, vaikka ulkomaanmatkailu onkin alkamassa uudelleen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Ulkomaanmatkat alkavat uudelleen tuttuihin kohteisiin

Kahden kotimaassa vietetyn koronavuoden jälkeen myös ulkomaanmatkoille on jälleen kysyntää. Viime viikkoina hiihtolomien valmismatkojen myynti on lisääntynyt 20 prosentilla, ja tuhannet lomalaiset matkustavat pakoon pakkasta.

Hiihtolomaviikoilla suosituimmat kohteet löytyvät Kanariansaarilta ja Arabiemiraateista.

– Nyt varataan matkoja tuttuihin kohteisiin, joissa on käyty aiemmin, sanoo viestintäpäällikkö Laura Aaltonen TUI Finlandista.

Tällä halutaan varmistaa terveysturvallisuus matkalla, kun kohde tunnetaan jo ennakolta. Samalla kaukomatkojen myynti on alkanut hitaammin, ja esimerkiksi Thaimaan tarjontaa on jouduttu supistamaan. Ainoa poikkeus ovat Meksikoon ja Kap Verdelle tehtävät valmismatkat, joiden myynti on sujunut ennakoitua paremmin.

Hiihtolomien hyvä kysyntä on rohkaissut matkanjärjestäjiä lisäämään kesän matkatarjontaa.

– Nythän olemme kaksi vuotta menneet lähinnä Kreetan ja Rodoksen voimin, mutta ensi kesänä meillä on kaikki Kreikan pienemmätkin saaret myynnissä, sanoo Aaltonen.

Matkanjärjestäjät ennakoivat, että kesästä 2022 on tulossa hyvä matkailukesä. Kohteiden määrä vastaa jo koronapandemiaa edeltävää tarjontaa, mutta lentoja on vielä vähemmän tai ne operoidaan pienemmillä koneilla, sanoo TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Matkanjärjestäjät arviovat, että tänä vuonna suomalaiset tekevät noin 300 tuhatta ulkomaan valmismatkaa. Se olisi alle puolet pandemiaa edeltävästä matkatarjonnasta.

– Odotamme, että kesällä matkailu on jo palannut lähes normaaliksi. Matkakohteita on tarjolla yhä paljon kuin aiemminkin, mutta paikkamäärä matkoilla on vielä pienempi, sanoo Laura Aaltonen TUI Finlandista.

Erityisesti Kreikan ja Turkin kohteet tulevat olemaan suosittuja. Turkin matkojen nopeaa palautumista ennakoi maan valuutan liiran heikentynyt kurssi suhteessa euroon, mikä laskee matkojen hintaa.

Lähde:yle