Auton polttoainekuluja pienentävä muutos maksaa 3 500 euroa – tukea siihen saa tonnin

Bensiinin hinnankorotukset lisäävät intoa muuttaa henkilöauto kaasulla toimivaksi.

”Viime vuonna teimme muutostyön noin 30 autoon, joista suurin osa oli bensiinikäyttöisiä. Muutostyö maksaa laitteineen 3 500–4 000 euroa, johon saa valtiolta 1000 euron suuruisen muutostuen”, kertoo oululaisen Holstinmäen Autohuolto Oy:n yrittäjä Turo Somervalli.

Hintaan vaikuttaa muun muassa se, kuinka suuren kaasusäiliön haluat auton takakonttiin. Yleisin on 75 litran kokoinen säiliö, jossa on 12 kiloa kaasua 200 baarin paineessa. Sillä ajaa noin 300 kilometrin matkan.

”Koko Suomessa muuntotukea myönnettiin viime vuonna 168 autolle, kun edellisvuonna luku oli 123”, kertoo erityisasiantuntija Pasi Kilpelä Traficomista.

Oulun seudulla kiinnostusta ovat lisänneet uudet kaasutankkausasemat, joita on Ruskon jätekeskuksen lisäksi Oulun Limingantullissa ja Kaakkurissa sekä 4-tien varressa Temmeksellä.

Auto pitää työn jälkeen muutoskatsastaa. Samassa yhteydessä Traficom tilittää muutostuen. Tukea on päätetty jatkaa vuoden alusta ainakin kahdella vuodella.

”Kaikilla ei ole varaa hankkia uutta ja kallista sähköautoa, vaanbensiiniautoja muutetaan kaasulla toimivaksi. Kaasulla liikuttaessa polttoainekustannus on noin euron litralta”, Somervalli kertoo.

Ruiskutus. Holstinmäen Autohuolto Oy:n asentaja Mika Haimakainen säätää tietokoneella Aune Hinkulan kaasuautoon ruiskutusaikaa eli kuinka paljon kaasua menee jokaiselle neljälle sylinterille.KUVA: KAI TIRKKONEN

Hän esittelee huoltokäynnillä olevaa Aune Hinkulan vuosimallin 2010 Škoda Octaviaa, johon muutostyö tehtiin vuonna 2019. Lieriömäinen kaasusäiliö on sijoitettu peräkonttiin vasten takapenkin selkänojia.

”Säiliö on valmistettu Puolassa ja moottoritilaan asennettavat injektorit ja kaasun painetta säätävät laitteet on tehnyt italialainen Landi Renzo. Niitä tuo maahan Terragas Finland Oy, joka tarjoaa myös asentajille koulutusta. Lisäksi kaasulaitteita asentavilla korjaamoyrittäjillä on whatsapp-ryhmä, jossa vaihdamme tietoa”, Somervalli sanoo.

”Asennutin kaasulaitteet ilmastosyistä. Jos Oulussa ei olisi tarjolla biokaasua, en olisi alkanut kaasuautoilijaksi. Ainoa varjopuoli on se, ettei Lapissa ole kaasutankkauspistettä”, Hinkula sanoo.

Sekä Somervallilla että Holstinmäen Autohuollon toisella yrittäjällä Petri Hyryllä on kaasulaitteiden asentamiseen tarvittavat luvat.

”Moni kysyy, voiko kaasusäiliö räjähtää. Onnettomuustilanteessa säiliö ei räjähdä, vaan ilmaa kevyempänä kaasu haihtuu taivaalle”, Somervalli sanoo.

Muutostyö kestää merkistä riippuen 3–4 päivää. Muutostyössä auton bensiinisäiliö jätetään paikoilleen.

Kun kaasu loppuu tankista, auto muuttaa automaattisesti polttoaineeksi bensiinin.

”Tässä ratin vasemmalla puolella on pieni katkaisija, josta voit haluttaessa vaihtaa myös manuaalisesti kaasun bensiiniksi”, Somervalli kertoo.

”Kellolainen kalastaja asennutti uuteen Dodge Ramiin kaasulaitteet, sillä autossa on suuri V8 moottori. Hän ajaa puolen vuoden ajan autolla Haukiputaalta Poriin, jossa hänellä on kalastusalus. Kaasulla hän taittaa koko matkan, kun tankkaa välillä Vaasassa”, Somervalli sanoo.

Dodge Ramiin asennettiin viisi kappaletta 43 litran kaasusäiliötä, joihin mahtuu yhteensä 35 kiloa kaasua.

Vanhin auto, johon Holstinmäessä tehtiin muutostyö, oli vuoden 1973 amerikanrauta.

Kaasua tai bensaa. Autoon asennetulla kytkimellä voi tarvittaessa vaihtaa käytettävän polttoaineen. KUVA: KAI TIRKKONEN LähdeKl