Provinssi, Ilosaari ja Flow rakentuvat kovaa vauhtia, mutta Simerock on vaakalaudalla – järjestäjä: ongelmana on koronapassin mahdollisuus

Lapin suurimman festivaalin järjestäjä Sime Yliaska ei suostu järjestämään Simerockia niin kauan, kun korona- tai rokotepassin mahdollisuus on olemassa. Muualla maassa passia pidetään jopa mahdollisuutena.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala vaatii, että tekijöiden tulee päästä takaisin töihin ja tämänhetkisen koronan aiheuttaman sulkutilan tulisi olla viimeinen.

Hallitus on luvannut purkaa rajoituksia, mutta kukaan ei voi olla täysin varma, voidaanko tulevana kesänä juhlia jo täysin vapaasti.


Epävarmuus rassaa rovaniemeläistä festivaalijärjestäjää Sime Yliaskaa. Hän ei tee päätöstä festivaaliensa järjestämisestä ennen kuin varmuus tulevan kesän rajoituksista saadaan. Jos festarivierailta pitää vaatia korona- tai rokotuspassia, elokuista Simerockia ei järjestetä.

– Se, että jätetään joku ihmisryhmä pois, ei sovi Simerockin arvomaailmaan. Simerock on ollut aina tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien vannoutunut kannattaja. Se tarkoittaa, että Simerockissa ei passeja kysellä, Yliaska sanoo.

Hallitus linjasi keskiviikkona, ettei nykyistä koronapassia oteta enää takaisin käyttöön, mutta toisaalta hallitus jätti mahdollisuuden ottaa passin käyttöön myöhemmin, jos hallitus pitääkin sitä tarpeellisena. Koronapassin lainsäädäntöä tullaan kehittämään edelleen, ja poliittisessa valmistelussa on kolme uutta koronapassilakihanketta.

Tavallisesti tähän aikaan vuodesta Simerock-festivaalien järjestelyt olisivat jo käynnissä, mutta Sime Yliaska on päättänyt odottaa.

– Päätin nyt, että odotan siihen asti, että tulee joku selvyys, hän sanoo.

Isot festarit hyväksyisivät passin

Monet muut festivaalit, kuten Helsingin Flow, Seinäjoen Provinssi ja Joensuun Ilosaarirock, ovat jo julkaisseet pitkän listan tulevan kesän artisteja. Järjestäjät uskovat, että tapahtumat toteutuvat, vaikka passi heräisikin vielä eloon.

– Provinssin järjestäminen edellyttää rajoitteista eroon pääsemistä. Jos viranomainen meiltä jotain tiettyä ratkaisua edellyttää, jotta voisimme tapahtuman rajoituksitta järjestää, niin tietysti me silloin sen ohjeistuksen mukaan toimimme, sanoo festivaalijohtaja Sami Rumpunen.

Samoilla linjoilla on myös Flow-festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Kallio.

– Emme näe passia uhkana, vaan voimme sen kanssa elää, jos sellainen tulisi. Sen sijaan alueiden lohkoamiset olemme kokeneet hankalaksi, Kallio sanoo.

Flow-festivaali peruttiin kahtena edelliskesänä, mutta tänä vuonna sen on tarkoitus palata festivaalikartalle. Kuvassa The Holy -yhtye, joka esiintyi tapahtumassa vuonna 2017. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis ei halua tässä vaiheessa spekuloida passikysymyksellä.

– Nyt tieto on mikä on, eli passi on jäissä. Katsomme sen tilanteen mukaan, mikä silloin vallitsee. Niiden sääntöjen mukaan mennään, joita meille annetaan, ja sen mukaan festari järjestetään, Varis sanoo.

Muun muassa Kemissä Satama Open Air-festivaalia järjestävän EventWorksin toimitusjohtaja Markku Köngäs suhtautuu positiivisesti kaikkiin keinoihin, joilla tapahtumia saadaan järjestettyä. Yrityksellä on koronapassista hyviä kokemuksia esimerkiksi Raskasta joulua -kiertueen myötä. Areenoilla oli jopa 8000 ihmistä.

– Nekin juhlat saimme tehtyä, ihmiset tulivat ajoissa sisälle. Olemme erittäin suostuvaisia kaikkiin näihin rokote- tai koronapasseihin ja muihin variaatioihin, Köngäs kertoo.

Kotimaista elävän musiikin yksityissektoria edustavan LiveFIN ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen sanoo, että passi on rajoite muiden rajoitteiden joukossa.

– Me ensisijaisesti toivomme, että pääsemme eroon kaikista rajoituksista mahdollisimman nopeasti, Lahtinen sanoo.

Simerock peruttiin vain vuonna 2020, mutta viime kesänä se järjestettiin. Kesän 2022 kohtalo on yhä auki. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

“Mennään päivä kerrallaan”

Toissa vuonna Yliaska perui festarit kokonaan koronarajoitusten vuoksi. Viime vuonna festivaali toteutui, vaikka hän joutui soutamaan ja huopaamaan järjestelyiden kanssa, kun koronarajoitukset muuttuivat nopealla aikataululla.

– Kaksi vuotta kimpoiltiin päivän välein vaihtuvien säädösten mukaan. Koko ajan tuli järjettömiä rajoituksia ja sääntöjä, joista ei voinut tietää, ja se oli aika raskasta, Yliaska sanoo.

Hän ei ole miettinyt takarajaa, kuinka kauan voi odottaa koronarajoitusten selkeytymistä.

– En ole ajatellut ollenkaan. Päivä kerrallaan tässä mennään. Sitten aletaan kattelemaan, kun päätöksiä tulee. Tahtotila on se, että haluan järjestää festarit, totta kai. Tässä on minun elinkeinostani kyse. Mutta niitä ei järjestetä millään passilla, hän sanoo.

Lähde:yle