- Pörssisähkössä tänä talvena nähdyt rajut hintapiikit uhkaavat perheyrittäjän mukaan koko Lapin matkailuliiketoimintaa.
- Käytännössä koko liiketoiminnan voitto valuu sähköyhtiön taskuun, sanoo Saariselällä lähes 30 vuotta toiminut yrittäjä.
- Koronapandemia on vaikeuttanut asioita entisestään.
Matkailuyrittäjä Esa Lindholm ei ollut uskoa silmiään, kun hän sai tammikuussa eteensä joulukuun 2021 sähkölaskun. Sen summa oli yli 12 000 euroa. Lindholmin perheyrityksellä on noin kymmenen kiinteistöä Saariselän alueella, ja kyseinen summa muodostui vain yhden kiinteistön sähkölaskusta.
– Sähkölaskujen hinnat pomppasivat marras–joulukuussa lähes kymmenkertaisiksi vuoden takaiseen nähden.
Lindholmin yrityksellä on käytössään pörssisähkösopimus. Hän kertoo, että valtaosa Lapin matkailuyrityksistä käyttää pörssisähköä. Syykin on selvä.
– Pörssisähköä on markkinoitu hyvin, ja on annettu ymmärtää sen olevan erinomaisen edullista.


Rajut hintapiikit uhkaavat Lindholmin mukaan koko Lapin matkailualaa, sillä etenkin matkailuliiketoiminta on kausiluontoista ja riippuvuus sähköstä korkeaa.
– Tämä murentaa koko liiketoiminnan pohjan. Käytännössä koko liiketoiminnan voitto, jos sellaista edes jää, valuu sähköyhtiön taskuun.
Yhteys sähköyhtiöön
Yrittäjän mielestä hinnan tuplaantuminen olisi vielä jotenkin ymmärrettävissä, mutta lähes kymmenkertaista nousua hän pitää käsittämättömänä.
– Hintojen nousu tuntuu ryöstönomaiselta. Ihmiset ja yritykset joutuvat suuriin ongelmiin jos kulut yhtäkkiä kasvavat näin. Eihän tätä liiketoiminta kohta enää ole olemassa. Jokin valtion kompensaatiojärjestelmä pitäisi olla turvaamassa, etteivät sähköyhtiöt voi ryöstää asiakkaitaan.


Perheyrittäjänä toimiva Lindholm on ollut yhteydessä sähköyhtiöön ja yrittänyt saada selvyyttä siihen, mikä hintojen nousun taustalla on. Tyhjentäviä vastauksia hän ei kuitenkaan ole saanut.
Iltalehti kertoi joulukuussa, että hintojen vaihteluun vaikuttavat erityisesti kylmä sää, vesivoiman saatavuus, Keski-Euroopan hintatilanne ja kasvanut sähkön kysyntä esimerkiksi teollisuudessa. Lindholmilla on omat epäilyksensä.
– Olemme toimineet tällä tunturialueella kohta 30 vuotta, eikä mikään ole sään puolesta muuttunut. Nämä asiat yksinään eivät selitä mitenkään sitä, että sähkölasku voi nousta näin kohtuuttomaksi. Väkisinkin tulee mieleen, että käytetäänköhän meitä pörssisähköasiakkaita kompensoimaan sähköyhtiöitä uhkaavia tappioita sähkönkulutuksen kasvaessa.
Energiamarkkinoiden professori Samuli Honkapuro Lappeenrannan-Lahden teknilliseltä yliopistolta kertoi loppuvuodesta, että erityisesti Pohjoismaissa vesivoiman saatavuudella on suuri merkitys hintoihin.
– Nyt on ollut kuiva vuosi, ja vesivarastot erityisesti Norjassa ja Ruotsissa ovat nyt alimmillaan pitkään aikaan. Vesivoimalla tuotetaan Pohjoismaissa paljon sähköä, ja kun sen saatavuus on vähäistä, niin sitten pitää käyttää kalliimpia tuottomuotoja
”Huijattu olo”
Liiketoiminnan kannattavuus on Lindholmin mukaan hävinnyt kokonaan. Hän kertoo tämän liittyvän myös koronapandemiaan.
– Kun valtio rajoittaa esimerkiksi ravintolatoimintaa siten, ettei tuottotunneilla saada toimia, niin liikevaihto jää todella pieneksi. Kun sen yhdistää nouseviin kiinteisiin kuluihin, kuten sähkön hinnan nousuun, niin ei siitä paljoa jää yrittäjälle käteen.


Vaikka Linhdolminkin yrityksen sähkösopimuksessa on kahden viikon irtisanomisaika, ei se tunnu helpottavan asiaa.
– Sähköyhtiö ei suostu tekemään uusia sopimuksia kuin vasta 1. maaliskuuta alkaen tästä ”tilanteesta johtuen”. Kukaan ei kuitenkaan ole selittänyt minulle mistä tilanteesta johtuen. Tämä oli se viesti, jonka heiltä sain.
Matkailuyrittäjä kaipaisikin selkeitä vastauksia siihen, mistä se johtuu, ettei pörssisähkön hinta olekaan kaksinkertainen vaan lähes kymmenkertainen.
– Pienyrittäjän kannalta tämänkaltaisista laskuista tulee huijattu olo. Me teemme töitä nyt joillekin muille kuin itsellemme. Tuntuu, että teemme tätä hommaa nyt sähköyhtiöille.
Lähde:IL