Huikea harppaus: Maailman viidenneksi paras frisbeegolf-rata löytyy nyt Heinolasta

Heinolan DiscGolfpark Worldin Pro-rata valittiin maailman viidenneksi parhaaksi radaksi. Samalla rata on Suomen paras. Valinta perustuu maailmanlaajuiseen UDisc-kirjausjärjestelmään, jonne käyttäjät merkkaavat tuloksiaan ja arvostelevat pelaamiaan ratojaan. Maailmassa on yli 13 000 rataa yli 80 maassa ja niiden kaikkien joukosta Heinolan Kippasuon Pro-rata on viidentenä.

– Unelmat ovat tulleet todeksi. Tämän eteen olemme tehneet yli 16 vuotta töitä. Silti tämä tuli yllätyksenä, emme osanneet odottaa palkintoa vielä tässä vaiheessa, iloitsee LDG:n perustaja ja puheenjohtaja Jere Pohjankoski.

 

Kippasuo Pro on noussut listalla todella nopeasti, sillä vielä vuonna 2020 se ei yltänyt sadan parhaan joukkoon. Viime vuonna sijoitus oli 77.s.Pohjankosken mukaan nousu on tapahtunut vain kovan työn ansioista.

– Kiinnitämme todella paljon huomiota myös muihin kuin pelillisiin seikkoihin, vaikka tietenkin väylätkin on suunniteltu viimeisen päälle. Olemme esimerkiksi poistaneet radoilta yli 1 000 kantoa ja sieltä siivotaan kävyt ja risutkin. Haluamme, että pelaajat saavat nautinnollisen kokemuksen, missä visuaalisuus on tärkeää. Kokonaisuus ratkaisee.

FRISBEEGOLF ON saavuttanut suuren suosion Suomessa ja Heinolassa. Kippiksellä käy saman verran väkeä kuin esimerkiksi Heinolan uimahallissa. Korona vauhditti harrastajien määrän kasvua muiden harrastusten ollessa tauolla.

Pohjankosken mukaan Kippiksellä pelattiin viime vuonna yli 60 000 kierrosta.

– Frisbeegolf on lajina todella kovassa nosteessa. Syynä tähän on, että se on erittäin matalan kynnyksen laji ja tarjoaa silti haastetta aina ammattilaisille asti. Olemme ylpeitä asemastamme lajin suunnannäyttäjinä ja edelläkävijöinä. On hienoa, että Heinolan kokoisessa kaupungissa on maailmanluokan frisbeegolfrata, Pohjankoski kertoo.

 

Heinolan vanha kaatopaikka Kippasuo saneerattiin uuteen käyttöön vuosituhannen alussa. Sittemmin paikalle on rakennettu maailman viidenneksi hienoin frisbeegolfrata. JORMA KAUNOJÄRVI

HEINOLAN KAUPUNKI on ollut tukemassa Kippasuon kehittämistä antamalla ensin seuran käyttöön maa-alueen ja myöhemmin myös muilla tavoin.

Jere Pohjankoski, Tero Viinikainen ja Teemu Hartoularis perustivat Lords of Disc Golf -seuran vuonna 2001. Aluksi Heinolassa pelattiin urheilupuistossa, mutta se ei ollut turvallista ja onnettomuuksiakin sattui. Vuonna 2005 seura pystytti ensimmäiset korit entiselle kaatopaikka-alueelle Kippasuolle, missä oli jo asuntomessuja varten rakennettu parkkipaikka.

Kaupunki tuki seuraa korien muodossa 12-väyläiseksi saakka, mutta siinä vaiheessa tukihana meni hetkeksi kiinni.

– Pyysin isääni tekemään koreja ja pian Kippiksestä tulikin 21-väyläinen, Pohjankoski muistelee.

Tämän eteen olemme tehneet yli 16 vuotta töitä.

Puheenjohtaja Jere Pohjankoski.

Seuran ja kaupungin yhteistyö on jatkunut tiiviinä alusta saakka.

– Kyllähän tämä vähän sellainen ryysyistä rikkauksiin tarina on. Meillä oli teinipoikina intohimoa ja moottorisaha. Ansaitsimme uskottavuutta ja sen jälkeen kaupunki lähti tukemaan. Kaupungin rooli on ollut merkittävä ja olemme siitä todella kiitollisia, Pohjankoski sanoo.

Heinolan kaupunki näkee frisbeegolfin hyvinvoinnin lisääjänä.

– Lajin harrastajamäärät todennäköisesti kasvavat vielä, koska lajin pariin on niin helppo tulla. Meidän tuleekin yhdessä miettiä, miten Heinolan jo nyt upeat radat pidetään kehityksen kärjessä ja miten erottaudutaan muun muassa matkailukohteena, liikunnan palvelupäällikkö Maria Kaikkonen sanoo ja kiittelee seuraa tekemästään työstä.

– Haluamme kaupunkina kiittää seuraa aktiivisesta ja innovatiivisesta toiminnasta Heinolan liikuntapaikkojen kehittäjänä ja hyvinvoinnin edistäjänä.

 

Kippasuolla pelattiin viime vuonna muun muassa Prodigy Disc Pro Tourin osakilpailu, joka ratkesi Lauri Lehtisen birdieheittoon viimeisellä väylällä. TUOMO SEPPÄNEN

KUKAAN EI ylläty millään tavalla, kun Pohjankoski sanoo, että maailmanlaajuisesta tunnustuksesta huolimatta rata-alue ei ole vielä valmis.

– Radat ovat melko hyvässä kunnossa, joten voimme panostaa laadukkaiden tapahtumien järjestämiseen. Tänä vuonna uusimme parkkialueen tapahtumakeskuksen kontit ja rakennamme 9-väyläisen puttiradan. Ensi vuonna on tarkoitus valaista lasten- ja amatöörirata. Vuodelle 2024 tarkoitus olisi rakentaa oma huoltorakennus koodinimellä klubitalo, missä olisi juokseva vesi ja vessat. Kartoitamme myös mahdollisuutta tehdä Kippikselle kolmas täysimittainen rata Lakeasuon ja motocrossradan välimaastoon, Pohjankoski kertoo lähitulevaisuuden suunnitelmista.

Kippiksellä pelataan Prodigy Disc Pro Tourin osakilpailu jälleen toukokuun 27.–29. Viime vuonna Kippisellä ratkottiin mastersien SM-mitaleiden kohtalo. Pelilliset puitteet ja järjestelyorganisaatio mahdollistaisivat vielä suurempienkin arvokisojen järjestämisen Heinolassa, mutta se ei liene mahdollista ennen uutta huoltorakennusta.

KIPPASUO PRO DiscGolfParkin -rata sijaitsee Heinolan kaupunkipuistoon kuuluvan Kippasuon harjupuistomaisissa maisemissa. Rata on osa Heinola DiscGolfPark Worldiä. Vuonna 2020 elokuussa julkaistiin Pro-radan vuosia suunniteltu kippis2020-layout.

Kuten kaikki muutkin Kippasuon radat, niin myös Pro-rata on pelaajille ilmainen tai ainakin hyvin halpa, sillä kentällä on ainoastaan vapaaehtoinen viiden euron maksu koko päivän peleistä.

Pro-radan on suunnitellut LDG:n aktiivinen ydinporukka ja pääkonsulttina toimi seuran kaikkien aikojen menestynein pelaaja Pasi Koivu.

Frisbeegolf-radat -sivusto kuvailee Kippasuon Pro-rataa 18 ammattitasoisen väylän layoutin ratana, joka haastaa kokeneemmankin pelaajan etenkin pelatessa sinisiksi merkityiltä lähtöpaikoilta. Tämän layoutin väylien yhteispituus on 2 664 metriä. Monelta väylältä löytyy myös Green ja White -lähtöpaikat, jotta väylät voi pelata haluamallaan tavalla.

Radalla on paljon korkeuseroja, peltoa ja metsää, mikä tekee pelaamisesta mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Lähtöpaikkojen heittoalustoina on tekonurmimatot.

Kippasuon erikoisuutena on Suomen suurin asfaltoitu frisbeegolfradan parkkipaikka lähtöpaikan välittömässä läheisyydessä, joten kaikille riittää tilaa.

Kippasuolla on myös kaksi putti-aluetta, heitto-verkko, PuttiNolla (ristinollaa puttaamalla), 18-väyläinen amatööri-rata Kippasuo AM DGP, Kippasuo Kids DGP -lastenrata, joka soveltuu nuorimpien pelaajien lisäksi hyvin lämmittelyyn tai vaikka pidempien puttien treeneihin.

Lähde:Ess