Enontekiön lentokenttä kehittää toimintaansa ympärivuotiseksi

Pieni lentoasema siirtyi Finavialta kunnan omistukseen viime kesänä, ja kentälle on laskeutunut keskitalven sesongin aikana runsaasti brittichartereita. Jatkossa lentoaseman toimintaa halutaan laajentaa ainakin kevättalven sesonkiin

Enontekiön lentokenttä siirtyi Finavialta Enontekiön kunnan omistukseen puoli vuotta sitten. Kunnan mukaan näin pyrittiin turvaamaan Tunturi-Lapin matkailun saavutettavuus seuraavaksi 15-20 vuodeksi. Kuluva talvi onkin ollut kentällä vilkas, sillä tilauslentoja Britanniasta on tullut runsaasti.

Nyt Enontekiön lentokentän toimintaa halutaan kehittää ympärivuotiseksi. Samalla parannetaan alueen saavutettavuutta ja mahdollistetaan paikallisen väen liikkuminen lentäen.

– Jos katsotaan lentoaseman näkövinkkelistä, niin me tarvitsemme läpi vuoden liikennettä, jotta koetaan, että se on järkevällä tasolla, sanoo Enontekiön lentoaseman toimitusjohtaja ja päällikkö Marko Halla.

Halla haluaisi laajentaa kentän toimintaa erityisesti kevätkauteen.

– Jos katsotaan matkailijoiden näkövinkkelistä, onhan se hieman erikoista, että ulkomaalaisia matkustajia ei ole silloin, kun täällä on parhaat talvikelit. Eli keväthanget pitäisi minun mielestäni ihan ehdottomasti saada myyntiin.

Enontekiön lentokentän matkustajamäärä kasvaa tällä kaudella noin 25 000:een matkustajaan. Tämän talvikauden viimeinen suunniteltu charter-lento on helmikuun lopulla.

Suunnitteilla uusien lentoreittien kokeilu

Enontekiön lentoasemalla on tehty syyskuusta alkaen tutkimusta poikittaisreittiliikenteeseen liittyen. Pilotointi on tarkoitus aloittaa syksyllä, jolloin halutaan päästä testaamaan esimerkiksi reittiä Rovaniemeltä Enontekiön kautta Tromssaan.

Kokeiluaikataulu ja mukana olevat lentokohteet tarkentuvat nyt esitysvaiheessa olevan tutkimuksen edistyessä. Tarkastelussa on käytetty kolmea erityyppistä potkuriturbiinilentokonetta, joista pienin on kuusi- ja suurin 34-paikkainen.

Enontekiön lentoaseman päällikön Marko Hallan mukaan sähkölentokoneiden operointi vaatii hyvän lentokenttäverkoston. Arkistokuva. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Mahdolliset sähkölentokoneilla operoitavat lennot Enontekiöltä ovat Heart Aerospace -yrityksen toimivallassa, mikäli se aloittaa yhteistyön Enontekiön lentoaseman kanssa.

Aseman päällikkö Halla muistuttaa, että sähkölentokoneet vaatisivat suorituskykynsä vuoksi tiheän verkoston lentoasemia.

– Mediassa ollut paljon puhetta siitä, että verkostolentoasemia pitäisi sulkea kannattamattomina. Mutta lentäminen on vähän semmoista, että jos ei ole kuin yksi lentoasema, niin sitten ei tarvitse lentääkään. Se on vähän kuin olisi rautatieasema ilman rautatietä, Halla sanoo.

Lähde:yle