Kerttu Niskanen hopeaa, Krista Pärmäkoski pronssia! Suomen naisille kaksi mitalia hurjassa sekuntitaistossa

Naisten 10 kilometrin väliaikalähdöstä muodostui äärimmäisen jännittävä kilpailu.

Kerttu Niskanen on saavuttanut olympiahopeaa naisten 10 kilometrin väliaikalähtökilpailussa. Niskanen hävisi huimassa taistelussa voittaja Therese Johaugille vaivaiset 0,4 sekuntia.

33-vuotiaalle Johaugille uran sekä näiden olympialaisten toinen henkilökohtainen olympiakultamitali. 33-vuotiaalle Niskaselle uran ensimmäinen henkilökohtainen olympiamitali Sotshin 2014 parisprintin sekä viestin hopeamitalien jatkoksi.

Suomen Krista Pärmäkoski saavutti pronssia. Hän jäi kärjestä 31,5 sekuntia, joten kärkikaksikko Johaug ja Niskanen olivat omaa luokkaansa.

Suomen kahden mitalin pahin uhkaaja oli niin sanotun kuuman ryhmän viimeisenä startannut Venäjän olympiajoukkueen Natalia Neprjajeva, joka aloitti kisassa selvästi kovinta kyytiä.

Jos nähtiin Niskasen ja Johaugin välillä huima trilleri, samaa voidaan sanoa pronssitaistosta – Neprjajeva tuli maaliin pienimmällä mahdollisella erolla eli 0,1 sekuntia hitaampana kuin Pärmäkoski.

31-vuotiaalle Pärmäkoskelle uran neljäs henkilökohtainen olympiamitali. Viime kisoissa Pyeongchangissa hän saavutti hopeaa 30 kilometriltä ja pronssia yhdistelmäkisasta sekä 10 kilometriltä. Lisäksi Pärmäkoski oli viestin hopeajoukkueessa Sotshissa 2014.

Johanna Matintalo oli 14:s (+1.24,9) ja Anne Kyllönen 16:s (1.36,3).

Suomeen kaksi arvokisamitalia maastohiihdossa samassa kisassa tuli edellisen kerran 2001 Lahden MM-kisojen sprintissä, Pirjo Manninen kultaa, Kati Sundqvist hopeaa. Olympiakisoissa kaksi hiihtomitalia Suomeen samasta kisasta tuli edellisen kerran Sarajevossa 1984, kun miesten 15 kilometrillä hopeaa otti Aki Karvonen ja pronssia Harri Kirvesniemi.

Maailmancupissa kaksi suomalaista oli podiumilla viimeksi vuonna 2017, kun juuri Pärmäkoski ja Niskanen olivat 30 kilometrin yhteislähdössä Oslossa toinen ja kolmas, tosin silloin Pärmäkoski oli Niskasta nopeampi.

Therese Johaug (keskellä) voitti myös toisen naisten hiihtomatkan Pekingissä. Kerttu Niskaselle (vas.) hopeaa ja Krista Pärmäkoskelle pronssia. Kuva: Getty Images

Näin kisa eteni

Ensimmäisessä väliaikapisteessä 1,8 kilometrissä kovimman ajan tauluun löi Neprjajeva. Niskanen oli toisena (+7,7), Pärmäkoski kolmantena (+8,1). Johaug ja Venäjän Tatjana Sorina olivat aivan kannassa.

Kisan puolivälissä eli 5,0 kilometrissä Johaug johti Niskasta 0,6 sekunnilla, mutta seuraavassa nousussa Niskanen oli omaa luokkaansa norjalaistähteen verrattuna. Nimittäin 6,3 kilometrissä Niskanen johti Johaugia peräti 11 sekunnilla.

6,3 kilometrissä Neprjajeva oli kolmantena ja jäänyt kärjestä jo 14,7 sekuntia, Pärmäkoski oli kärkeä perässä 17,7 sekuntia.

Viimeisessä väliaikapisteessä 8,6 kilometrissä Niskanen oli vielä kärjessä, mutta enää 1,3 sekunnilla Johaugiin. Pärmäkoski oli tässä vaiheessa jäänyt kärjestä jo 23,6 sekuntia, mutta ohittanut Neprjajevan kahdeksalla sekunnilla.

Sekuntitaistelussa Johaug pystyi siis kirimään viimeiset 1,4 kilometriä 1,7 sekuntia nopeammin kuin Niskanen. Neprjajeva puolestaan tuli lopun selvästi kovempaa kuin Pärmäkoski, mutta suomalaisen hyväksi jäi siis mainittu 0,1 sekuntia.

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen nosti esiin, että Johaug ja Pärmäkoski hiihtivät loppusuoran ladun vieressä, kun taas Niskanen ja Neprjajeva tulivat latua pitkin – sillä saattoi asiantuntijan mukaan olla vaikutuksensa kymmenysten mittelössä.

Uupuneet Krista Pärmäkoski (vas.) ja Kerttu Niskanen maalissa huiman sekuntitaistelun päätteeksi. Kuva: Getty Images

“Tämä oli varmaan viimeinen mahdollisuus”

Niskanen saapui haastattelupisteelle kyyneleitä niellen.

– Hyvältä tuntuu, kyllä tässä oli varmaan viimeinen mahdollisuus tälle uralle ottaa olympiamitali. Olen ylpeä itsestäni, että taistelin voitosta loppuun asti. Olen todella tyytyväinen, tunteiden vallassa ollut Niskanen sai sanottua.

Niskaselta kysyttiin haastattelussa, kuinka suuri merkitys olympiamitalilla on.

– Tosi iso merkitys. On ollut huonoa onneakin, että ne on kääntynyt monesti neljänsiin sijoihin. Tänäänkin, jos oikein puukkoa kääntää haavassa, niin voittokin oli otettavissa ja hävisin sen todella vähällä. Ehkä sitä ei kannata harmitella nyt. Mitali on mitali. Kyllä jollain tavalla odotin sitä. Kisa on kova, siinä oli niin monta naista mitaleja haluamassa, että pitää olla tyytyväinen.

– Johdin parhaimmillaan 10–12 sekuntia. Jopa niinkin iso ero oli Thereseen, mutta loppu ei tullut niin hyvin. Viimeisessä ylämäessä hän pystyi laittamaan ihan eri vaihteen päälle. Kaikkeni yritin tehdä loppuun.

Kenelle menevät suurimmat kiitokset ja terveiset?

– Kyllä varmaan Juholle (Juho Mikkonen, aviomies ja valmentaja), joka on tehnyt hirmu kovasti hommia ja uskonut mitaliin varmaan enemmän kuin itsekään. Samoin kotiin, kyllä tämä on meidän koko perheen yhteinen mitali, Niskanen vastasi.

Kerttu Niskanen antoi ladulle kaikkensa: “Olen ylpeä itsestäni”. Kuva: Getty Images

Pärmäkoski: “Voin olla itseeni tyytyväinen”

Pärmäkoski oli iloinen mitalin varmistumisen jälkeen.

– Nyt on todella hyvä fiilis. Kisa oli todella kova, sillä tuuliolosuhteet tekivät kisasta rankan. Aloitin aika kovaa, mutta Kerttu aloitti vielä kovempaa. Yritin hiihtää maltillisesti, mutta toinen kierros oli raskas, Pärmäkoski tunnelmoi maalissa Yle Urheilulle

Pärmäski kukisti neljänneksi tulleen Neprjajevan vain 0,1 sekunnilla.

– Tiesin, että Neprjajeva tulee takanani todella kovaa. Kaikkeni annoin ladulla ja tein vielä pitkän loppuliu’un. Kuulin vasta äsken, että pronssia tuli 0,1 sekunnin erolla. Tämä lämmittää. Harmi, että Kerttu hävisi kullan noin pienellä erolla.

– Tällä mitalilla on iso merkitys. Töitä tämän eteen on tehty kovasti. Voin olla itseeni tyytyväinen.

Pärmäkoski uskoo, että Suomella on hyvät mitalisaumat myös naisten viestissä.

– Meillä on todella kova porukka. Olemme valmiita hiihtämään kovaa.

Kuva: Getty Images Lähde:yle