Suomalainen kurkku maksaa jopa kuusi euroa kilolta: se on paljon enemmän kuin ennen, ja syy on sähkölaskussa

Lisäksi lannoitteiden ja pakkausmateriaalien hinnat ovat nousseet korona-aikana useita kymmeniä prosentteja, sanoo kurkkuja kasvattava puutarhuri.

Tuore kurkku maksoi tänään 6,39 euroa per kilo Ruskeasuon K-Marketissa Helsingissä. Suomalaisten lempivihannes, kurkku, on kallistunut lähes silmissä.

Tässä muita esimerkkejä kurkun kilohinnasta tällä hetkellä:

  • 5,59 e/kg K-Citymarket Ison Omenan nettikauppa, Espoo
  • 1,79–7,93 e/kg Prisma-ketjun nettikauppa (halvin käyrä kurkku, kallein minikurkku)
  • 5,60 e/kg Kauppahalli24:n nettikauppa
  • 4,49 e/kg Lidl (netissä ei hintaa, kassakuitti viime perjantailta)

Miksi kurkku on nyt niin kallista?

– Tuotantokustannukset ovat nousseet ja kasvihuonepuolella sähkö on yksi tärkeimmistä tuotantokustannuksista. Koimme ennätyskorkeita sähkönhintoja joulukuussa, toiminnanjohtaja Niina Kangas Kauppapuutarhaliitosta vastaa.

Kallis energia on vaikuttanut edelleen myös lannotteiden hintoihin sekä pakkausmateriaalien, esimerkiksi paperin ja muovin, hintoihin.

– Tuottajan näkökulmasta voi sanoa, että kerrankin kysynnän ja tarjonnan laki toimii. Energian hinta on ilmeisesti johtanut siihen, että kaikki eivät tuota täydellä teholla. Tuskin kulutustottumukset ovat yhtäkkiä tänä talvena muuttuneet, selittää puolestaan puutarhuri Toni Tanner Hortiherttuan puutarhasta Lohjalta.

Kurkku on yksi suomalaisten lempivihanneksista. Suomessa tuotetaan kurkkuja vuodessa 54 miljoonaa kiloa (tilasto vuodelta 2020), ja lähes koko sato syödään kotimaassa. Markkinoilla on enemmän tarjontaa keväästä alkaen, kun kausiviljelijät aloittavat tuotantonsa.

Tannerin mukaan lannoitteiden ja pakkausmateriaalien hinnat ovat nousseet korona-aikana useita kymmeniä prosentteja. Lisäksi maailmanlaajuiset tuotanto- ja kuljetusvaikeudet heijastuvat myös kasvihuoneisiin.

– Nyt on oltava enemmän puskuria. Olemme esimerkiksi ostaneet lannoitteita enemmän varastoon, koska jos ne loppuvat, se on meille katastrofi eli tuotantomme loppuu. Tämä nostaa varastojen arvoa, mikä taas syö yritysten käyttöpääomaa.

Hortiherttuan varastoon on hankittu vuodeksi myös kurkun pakkausmateriaalia eli muovia.

– Jos meillä ei ole muovia, sekin on katastrofi tuoretuotteelle. Muoviin kääritty kurkku vähentää ruokahävikkiä koko ketjussa.

Kaupan ja viljelijöiden sopimukset ovat liikesalaisuuksia. Tannerin mukaan kurkun viljely ei ole vielä nytkään kultakaivos tuottajille. Hän toivoo tämän olevan herätys kuluttajille.

– Ruuan tuottaminen maksaa, puutarhuri Toni Tanner muistuttaa.

Ruskeasuon K-Market Helsingissä kurkkukilo maksoi tänään 6,39 euroa. Kuva: Sannika Michelsson / Yle

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan mukaan vihannesten hinnannousu koskee koko Eurooppaa, koska sähkön, kivihiilen ja maakaasun hinnat ovat nousseet läpi mantereen.

– Olemme saaneet kyselyjä viennistä esimerkiksi Puolasta, Niina Kangas kertoo.

Kankaan mukaan Keski-Euroopassa on myös myöhäistetty istutuksia, jolloin siellä ei saada satoa nyt samassa mittakaavassa kuin aikaisempina talvina.

Lähde:yle