Kyllästyneiden autoilijoiden protesteja tällä viikolla eri puolilla Suomea – järjestäjä: “Autoilijoita ei saa pitää lypsylehminä”

Entistä suurempiin bensalaskuihin kyllästyneet autoilijat aikovat tulevana viikonloppuna vallata kadut yhdellätoista paikkakunnalla. Kyse on järjestyksessään neljännestä torviprotestista, joka ensi kertaa leviää Helsingin ulkopuolelle.

Autoilla aiotaan madella kävelyvauhtia hätävilkut päällä ja torvia huudattaen. Tapahtumia organisoivan Leevi Ruotsalaisen mukaan taustalla on akuuttia bensanhintaa suurempi asia.

– Vaatimus on asennemuutos autoilijoita kohtaan, autoilijoita ei saa pitää lypsylehminä.

Ruotsalainen oli puuhamiehenä myös syksyllä jätetyssä kansalaisaloitteessa, jossa vaaditaan polttoaineveron alentamista. Allekirjoituksia on yli 120 000. Tammikuussa toinen ryhmä jätti kansalaisaloitteen valmisteveron poistamisesta kokonaan vuoden ajaksi.

Hallitus pääsee pian kertomaan keinoista polttoainemenojen hillitsemiseksi, kun se vastaa perussuomalaisten johdolla tehtyyn välikysymykseen

Ei yhteyttä Convoy-liikkeeseen

Bensan hinnannousu oli koronarajoitusten ohella myös Helsingin Mannerheimintien äskettäin tukkineen Convoy-liikkeen protestin kärkenä. Leevi Ruotsalaisen mukaan torviprotesteilla ei ole Convoy-liikkeeseen mitään yhteyttä.

Protestiajankohta valikoitui muista syistä.

– Ajankohta valittiin siksi, että Liikenne 12 -suunnitelman toimenpiteistä ollaan päättämässä nyt, Ruotsalainen viittaa vuodelle 2032 ulottuvaan liikennejärjestelmäsuunnitelmaan.

Autoilijat tuulettavat tuntojaan ensi kertaa myös Rovaniemellä. Ammatikseen autoileva Tuomas Jänkälä aikoo olla mukana.

– Hidastaahan se liikennettä ja tuo ylimääräistä melua, mutta minä ajattelen, että se on pieni hinta verrattuna siihen, mitä hintojen nousu tuo.

Jänkälälle bensan kallistuminen on tarkoittanut hupiajon loppumista. Toisaalta bensan hinta vaikuttaa kaikkiin tavaroihin, jotka renkaiden päällä liikkuvat.

Helsingin poliisi kiittelee aiempia torviprotesteja

Helsingissä sekä perjantaina että lauantaina järjestettävän tapahtuman reitti kulkee niin eduskuntatalon, presidentinlinnan kuin korkeimman oikeuden kautta. Vauhti on reipasta kävelyvauhtia, ja torvea huudatetaan muutamissa paikoissa, kuten eduskuntatalon edessä.

Tapahtumaa järjestävä Klaus Kannistola arvelee, että letkan ajo kestää noin puolitoista tuntia. Mukaan on ilmoittautunut 700 autoilijaa.

Helsingin poliisin rikoskomisario Kaarle Lehmus sanoo, että viikon aikana pidetään vielä tiivistä yhteydenpitoa järjestäjien kanssa ja käydään pelisääntöjä läpi. Aiemmista Torviprotesteista Lehmuksella ei ole moitittavaa.

– Kaikki on aiemmin mennyt todella hyvässä yhteisymmärryksessä.

Torven huudatuksesta poliisi ei innostu vaan toteaa, että kun sadat autot tööttäävät samaan aikaan, desibelit ylittävät jalankulkijoiden kannalta kirkaasti sallitut rajat.

Protestiajoja eri puolilla maata

Lapin poliisikin on saanut jonkinlaisen ilmoituksen Rovaniemen mielenosoituksista, mutta ei mielestään kuitenkaan vielä riittäviä tietoja suunnitelmista.

Ylikomisario Rauno Pätsi ei ole vielä ehtinyt syvällisesti asiaan perehtyä, mutta suhtautuu kriittisesti Facebook-ryhmässä esiteltyihin suunnitelmiin tauottomasta torvien huudattamisesta ja hätävilkkujen käytöstä. Tapahtuman järjestäjä toivoo, että poliisi tulisi ohjaamaan liikennettä Rovaniemen liikennevaloihin.

– Ei meillä ole mahdollista lähteä ohjaamaan liikennettä, ei meillä ole paljoa sellaisia resursseja. Enkä näe tätä sellaisena saattueena, jolla olisi oikeus ajaa punaisia päin, Pätsi sanoo.

Hän toteaa myös, ettei jatkuva torvien huudattaminen, hätävilkkujen käyttö ja matelu ainakaan tieliikennelain mukaista ole.

Torviprotesteja on suunnitteilla ensi viikonlopuksi myös Tampereelle, Jyväskylään, Turkuun, Kuopioon, Lappeenrantaan, Seinäjoelle, Pietarsaareen, Ouluun ja Kajaaniin. Niissä protestiajo järjestetään joko perjantaina tai lauantaina, Helsingissä molempina päivinä.

Lähde:yle