Nyt tuli autoilijoille vakava varoitus perusvirheestä – ”Tappava voima” voi iskeä yllättäen

Rengasliikkeiden ja rengaspinnoitusyritysten etujärjestö Autonrengasliitto muistuttaa hiihtolomien lähestyessä suomalaisia autoilijoita turvallisuuteen liittyvistä seikoista. Muun muassa oikea pakkaaminen on tärkeä turvallisuustekijä.

”SUV- ja farmarimallisissa autoissa takakonttia ei pidä pakata takapenkin ylitse, ellei käytössä ole turvaverkkoa. Äkkijarrutus- tai kolaritilanteessa raskaat tavarat jatkavat matkaansa tappavalla voimalla matkustajien niskaan”, kerrottiin viime viikolla Autonrengasliiton verkkosivuilla.

”Suksille ja muille hiihtovarusteille turvallisin paikka on suksiboksi, mutta huomioi suksiboksin painorajoitus ja auton enimmäinen kattopaino. Jos boksia ei ole saatavilla, välineet kannattaa pakata suksipussissa suksiluukun läpi.”

Autonrengasliiton muistuttaa, että renkaissa täytyy olla riittävä urasyvyys ja rengaspaine.

”Nopeat lämpötilan vaihtelut ja nollan tuntumassa pyörivät lämpötilat tarkoittavat jäisiä ja todella liukkaita tienpintoja. Lumisade lisää haastetta vielä entisestään, joten renkailta vaaditaan näissä keleissä paljon”, puheenjohtaja Jarmo Nuora kertoi Autonrengasliiton verkkosivuilla.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan talvirenkaiden urasyvyyden turvasuositus lumisella ja jäisellä kelillä ajettaessa on vähintään 5 millimetriä. Koska hiihtolomareissulla on autossa usein painava kuorma, on rengaspaineet syytä säätää sen mukaisiksi.

”Oikeat rengaspaineet eri kuormituksille löydät autosi ohjekirjasta. Älä unohda vararengasta. Väärät rengaspaineet vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin ja polttoaineenkulutukseen sekä lyhentävät renkaiden käyttöikää”, kerrotaan Traficomin verkkosivuilla.

Lähde:Te