Päivittäistavarakauppa Oy:n (PTY) teettämän tutkimuksen mukaan alkoholin kokonaiskulutus ei kasvaisi, vaikka mietojen viinien myynti ruokakaupassa sallittaisiin.

Se jopa vähentäisi kokonaiskulutusta 0,6 prosenttia. Syynä tähän olisi, että vaikka myynti lisäisi viinien kulutusta, vähentäisi se samanaikaisesti muiden juomaryhmien, kuten oluiden, välituotteiden ja väkevien alkoholijuomien kulutusta.

Tutkimuksen mukaan sallimisen seurauksena myös valikoimat laajenisivat, hinnat laskisivat ja valtion verotulot kasvaisivat.

Tehokkaasti toimivassa päivittäistavarakaupassa viini voisi olla keskimäärin 10 prosenttia edullisempaa kuin Alkossa.Tehokkaasti toimivassa päivittäistavarakaupassa viini voisi olla keskimäärin 10 prosenttia edullisempaa kuin Alkossa.
Tehokkaasti toimivassa päivittäistavarakaupassa viini voisi olla keskimäärin 10 prosenttia edullisempaa kuin Alkossa. JENNI GÄSTGIVAR

Tehokkaasti toimivassa päivittäistavarakaupassa viini voisi olla keskimäärin 10 prosenttia edullisempaa kuin Alkossa.

Alhaisemmat hinnat voisivat vähentää suomalaisten alkoholin verkkokauppaostoja ja hakemista ulkomailta. Ne eivät ole Suomen verotuksen piirissä, joten uudistus kasvattaisi valtion verotuloja 2,3 prosenttia 1,37 miljardiin euroon, arvioi Taloustutkimus Oy:n tutkimusjohtaja Pasi Holm.

– Lisäksi tilastoimaton alkoholin kulutus vähenee, koska matkustajatuonti ja ulkomaiset verkkokauppaostot kokonaisuudessaan vähenevät, sanoo Holm tiedotteessa.

65 prosenttia kannattaa

Alkoholilain kokonaisuudistus toi vuonna 2018 ruokakaupan valikoimiin vahvat oluet ja aidot lonkerot. Lakia valmisteltaessa PTY teetti Taloustutkimuksella vaikutusarvion, jonka mukaan alkoholin kokonaiskulutus on laskenut uudistuksen jälkeen.

Tutkimuksen mukaan kuluttajista 65 prosenttia kannattaa mietojen viinien myynnin sallimista ruokakaupassa. 21 prosenttia pitää ajatusta huonona. 14 prosenttia sen sijaan ei osaa sanoa kantaansa.

– Alkoholilaki pitää päivittää vastaamaan nykyaikaa ja kaupan kansainvälistä toimintaympäristöä, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto kommentoi tiedotteessa.

Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa. Kysely suoritettiin marraskuussa 2021 ja siihen vastasi 2 066 henkilöä. Lähde :Il