Olympiahopeaa! Iivo Niskanen ja Joni Mäki toivat komean mitalin parisprintistä

Miesten parisprintin finaali oli huikea Norjan, Suomen ja Venäjän olympiakomitean joukkueen näytös. Suomi saavutti kisojen viidennen mitalin.

Suomi on voittanut olympiahopeaa maastohiihdon miesten parisprintissä. Iivo Niskanen ja Joni Mäki toivat Suomelle hopeamitalin.

Kulta meni Norjan joukkueelle, kun Johannes Hösflot Kläbo oli vahvin loppukirissä. Mäki kukisti loppusuoralla venäläisen Aleksandr Terentjevin.

Norjan ero Suomeen oli maalissa 2,46 sekuntia. Mäki kukisti Terentjevin 1,83 sekunnilla.

– Onnistunut taktinen veto molemmilta finaalihiihdossa. Se oli varmasti tämän päivän salaisuus, Mäki kiteytti onnellisena Yle Urheilun haastattelussa.

Niskanen sanoi säästelleensä voimiaan kisan aikana. Hän halusi varmistaa, että paikat ovat vetreinä loppuun asti kovassa pakkasessa.

– Oli virtaa kyllä viimeisellä, että olisi kyllä voinut olla neljäskin osuus olla. Oli kova veto Jonilta, Niskanen kertasi taktiikkaansa ja kiitteli joukkuetoveriaan.

 

Kärkikolmikko karkasi muilta viimeistä edellisellä osuudella. Niskanen toi Suomen kärjessä viimeiseen vaihtoon, kannoillaan Aleksandr Bolshunov ja Erik Valnes.

Niskanen antoi tunnustusta Norjalle, joka lunasti suosikin asemansa. Mäkikään ei ollut pahoillaan, että Kläbo meni menojaan loppukirissä.

– Vaikea kausi, mutta kyllä tämä korjaa aika paljon. Aijai. Nautitaan tästä.

– Olimme ihan nälkäisiä. Äänekoskella kolasin Jonin yhdessä pariviestissä. Ehkä tässä on Pyhäjärveltä sotakirveet haudattu, Niskanen naurahti.

Maastohiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen oli erittäin tyytyväinen hopeamitaliin. Hän sanoi, että Suomen taktiikka onnistui juuri niin kuin oli suunniteltu.

– Todella kova saavutus. Molemmat hiihtäjät ovat kyllä kovassa kunnossa, Pasanen hehkutti.

Hetkeä aiemmin hiihdetyssä naisten parisprintin finaalissa Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski jäivät neljänneksi. Saksa vei loppukirissä yllätyskullan ennen Ruotsia ja Venäjän olympiakomitean joukkuetta.

Suomi on voittanut Pekingin kisoista nyt viisi mitalia: yhden kullan, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Kaikki mitalit ovat tulleet maastohiihdosta.

– Harjoittelu, viimeistely ja huolto ovat onnistuneet. Mitalien lisäksi on ollut aika monta neljättä sijaa, Pasanen muistutti.

Iivo Niskanen on voittanut Pekingissä jo kolme mitalia. Olympiahopea tuli 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdön kullan ja yhdistelmäkilpailun pronssin seuraksi.

Kläbosta tuli historian ensimmäinen maastohiihtäjä, joka on voittanut kaksi olympiakultaa parisprintistä. Samalla hänestä tuli kolmas hiihtäjä, jolla on viisi olympiakultaa. Kläbon maanmiehillä Björn Dähliellä on kahdeksan ja Thomas Alsgaardilla viisi kultamitalia.

Bolshunovinkin saldo olympialaisista alkaa olla historiallinen. Hänellä on kasassa kahdeksan mitalia (2-4-2). Enemmän ovat keränneet vain Dählie (12) ja ruotsalainen Sixten Jernberg (9).

 

Miesten parisprintin finaalin lopputulokset

 
1. NorjaValnes, Kläbo19.22,99
2. SuomiNiskanen, Mäki+ 2,46
3. Venäjän olympiakomiteaBolshunov, Terentjev+ 4,29
4. RuotsiPoromaa, Svensson+ 15,06
5. KanadaCyr, Ritchie+ 22,31
6. ItaliaDe Fabiani, Pellegrino+ 25,43
7. RanskaLapalus, Jouve+ 35,38
8. SveitsiBaumann, Hediger+ 41,36
9. YhdysvallatOgden, Schoonmaker+ 1.05,08
10. ItävaltaFöttinger, Moser+ 1.52,01

Lähde:yle