Olympiapronssia! Naisleijonien mitaliputki jatkuu, Sveitsi komeasti nurin 4-0

Suomi hallitsi ottelua alusta lähtien. Jenni Hiirikoski ja Michelle Karvinen ottivat ensimmäisinä eurooppalaisnaisina kolmannet jääkiekon olympiamitalinsa.

Suomen naisten jääkiekkojoukkue otti upeasti olympiapronssia kaatamalla pronssiottelussa Sveitsin maalein 4–0.

Pronssiottelu käynnistyi Suomen kannalta vahvasti Viivi Vainikan iskettyä turnauksen toisen maalinsa, kun erää oli pelattu 11.38.

Suomi onnistui survomaan avauserässä kiekon kertaalleen Andrea Brändlin vartioimaan maaliin. Kuva: Harry How / Getty Images

– Päästiin lähtemään omalta alueelta hyvin. Sain pakilta kiekon laitaan ja päästiin hyvään suoraan hyökkäykseen. Noora Tulus laittoi kiekon maalille ja sain laittaa paluukiekon sisään. Hyvä, että meni, Vainikka sanoi avauserän jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

Avauserä oli Sveitsille lukujen valossa heikko, vaikka joukkue pääsi kahdesti ylivoimalle. Laukaukset maalia kohti menivät Suomelle 13–6, mutta Andrea Brändli pelasi vahvasti Sveitsin maalilla. Myös Anni Keisala jatkoi vahvoja otteitaan Naisleijonien maalinsuulla.

Toinen erä oli Naisleijonien täydellistä hallintaa. Brändli joutui venymään erässä kiekon eteen 21 kertaa ja Keisala vain kolmesti, mutta kumpikaan joukkue ei saanut maaleja tehtyä ylivoimamahdollisuuksista huolimatta.

Suomi laukoi toisessa erässä 21 kertaa kohti maalia. Kuva: Getty Images

Kolmannen erän alussa Suomi antoi Sveitsille mahdollisuuden tasoitusmaaliin ottamalla joukkuerangaistuksen liian monesta pelaajasta jäällä. Susanna Tapani anasti kuitenkin alivoimalla kiekon oman pään siniviivalla Sveitsin puolustajalta ja painoi limpun vastustamattomasti 2 vastaan 1 -hyökkäyksestä Sveitsin maaliin.

Sveitsi haki vimmatusti kavennusta, mutta sortui virheisiin. Nelli Laitinen ampui kiekon ylivoimalla ohi Brändlin ajassa 54.24 ja lukemiksi jo 3–0 Laura Zimmermannin otettua jäähyn sääntöjen vastaisesta taklauksesta.

Michelle Karvinen viimeisteli ottelun loppulukemiksi 4–0 56 sekuntia ennen ottelun loppua.

Karvisesta ja Jenni Hiirikoskesta tuli Pekingin pronssimitalien myötä ensimmäiset eurooppalaisnaiset, joilla on jääkiekkomitali kolmista olympialaisista. Naisilla oli entuudestaan pronssimitalit Vancouverista 2010 ja Pyeongchangista 2018. Sotshissa 2014 Suomi oli turnauksen viides.

Pekingin mitali oli Suomelle viides peräkkäinen naisten jääkiekon arvokisoissa. Mitaliputki käynnistyi pronssilla kevään 2017 MM-kisoista, minkä jälkeen Suomi on voittanut kaksi olympiapronssia, MM-hopeaa 2019 ja MM-pronssia 2021.

Pekingin pronssi on Suomelle kautta aikojen neljäs. Aiemmat mitalit ovat tulleet Naganosta, Vancouverista ja Pyeongchangista.

Lähde:yle