Salakavala ilmiö kasvussa: Moni suomalainen rikkoo tietämättään lakia – voi tuoda vakavat seuraukset

Viranomaisen mukaan monelle lääkkeitä netistä tilaavalle tulee yllätyksenä, että hän on syyllistynyt laittomuuteen.

Tulli kertoo, että sen haaviin jää jatkuvasti laittomasti tilattuja lääkkeitä. Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kiellettyä.

”Valtaosa asiakkaista ihmettelee, miksi Tulli ottaa tilatut lääkkeet haltuunsa. Heille tulee yllätyksenä, että nettiapteekki ei ollutkaan suomalainen ja että lääkkeiden tilaaminen oli kiellettyä. Asiakkaan yhteydenotossa käy ilmi, että hän on luullut nettiapteekkia kotimaiseksi, koska nettisivut ovat olleet suomeksi ja verkkokaupan nimikin viittaa kotimaisen toimijaan”, kerrotaan Tullin verkkosivuilla.

Tulli joutuu toteamaan asiakkaalle niissä tilanteissa, että verkkokauppa ei ole suomalainen tai ylipäätään laillinen toimija ja että lääkkeiden tilaaminen on ollut laitonta.

Tulli valvoo lääkkeiden maahantuontisäännösten noudattamista. Tullilla on oikeus muun muassa lisäselvitysten pyytämiseen, jotta voi tarkistaa, täyttyvätkö maahantuonnin edellytykset.

”Jos maahantuonnin edellytykset eivät täyty, joudutaan valmisteet haltuunottamaan. Asiakas menettää siis tilaamansa lääkkeet ja rahansa. Pahimmillaan asiakas voi syyllistyä lääkerikokseen”, kerrotaan Tullin verkkosivuilla.

Tulli muistuttaa, että asiakkaan pitää aina varmistaa asioivansa laillisen nettiapteekin kanssa.

Tullin mukaan lääkkeiden haltuunotot ovat kasvaneet merkittävästi koronapandemia aikana. Vuonna 2021 lääkkeitä otettiin haltuun yli 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Suomalaiset tilaavat muun muassa erektiolääkkeitä, mielialalääkkeitä, antibiootteja ja hiusten kasvua edistäviä lääkkeitä. Lisäksi loishäätölääkkeiden tilaaminen on uusi ilmiö.

Viime vuonna erektiolääkkeiden osuus oli yli 30 prosenttia kaikista Tullin haltuunottamista lääkkeistä. Vuonna 2020 osuus oli peräti yli 40 prosenttia.

”Erektiolääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Jos nettiapteekki mainostaa, että erektiolääkettä, tai mitä tahansa muuta reseptilääkettä, saa ilman reseptiä, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Lailliset nettiapteekit eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä. Jos ilman reseptiä saatavan reseptilääkkeen houkutus voittaa, tilaajan on tärkeä huomioida, että kukaan ei voi taata näiden lääkkeiden turvallisuutta”, kerrotaan Tullin verkkosivuilla.

Lähde:Te