Suomeen tulee tänä vuonna kymmeniätuhansia turisteja Pohjois-Amerikasta – Finnairilla ennätysmäärä reittejä Yhdysvaltoihin

Uusien reittien ansiosta Suomeen odotetaan tänä kesänä lähes ennätysmäärää matkailijoita Yhdysvalloista. Finnair siirtää kalustoa Kiinan-lennoilta Yhdysvaltoihin, koska matkustajalennot eivät pääse toistaiseksi alkamaan Kiinaan.

Suomen lippua heiluttava amerikkalaisturisti on ensi kesänä tuttu näky Helsingin kauppatorilla tai Ivalon lentoasemalla. Suomeen suuntautuva ulkomaanmatkailu on vähitellen toipumassa koronapandemiasta, kun Finnair avaa lentoreittejä Aasiaan ja erityisesti Yhdysvaltoihin.

Ensimmäisenä Suomeen eivät palaa kiinalaisturistit, vaan amerikkalaiset.

– Meillä on tänä vuonna suoria yhteyksiä Yhdysvalloista Suomeen enemmän kuin koskaan aiemmin, ja se on merkittävin syy [sille], että matkailu Suomeen tulee lisääntymään rajusti, sanoo Visit Finlandin Pohjois-Amerikan markkinoista vastaava johtaja Heli Mende.

Visit Finlandin mukaan ennen pandemiaa Suomessa kirjattiin noin 320 000 Yhdysvalloista tulleiden matkailijoiden yöpymisvuorokautta, ja tänä vuonna Pohjois-Amerikasta tulevien matkailijoiden yöpymiset kasvavat jälleen. Viime syksynä, kun Yhdysvallat höllensi matkustusrajoituksia, matkailu käynnistyi vilkkaana.

– Suomi alkaa olla varsin tunnettu matkakohde, ja kun vähitellen uskalletaan taas matkailla Eurooppaan, tänne pääsee helposti.

Menden mukaan Yhdysvalloista tuleva matkailija käyttää matkalla rahaa lähes yhtä paljon kuin kiinalaisturisti.

– Tällä hetkellä amerikkalaisia kiinnostavat uniikit majoituskohteet, kuten lasi-iglut ja erilaiset huvilat, joista voi ihailla ympärillä olevaa luontoa tai vaikkapa revontulia.

Tänä talvena yhdysvaltalaiset matkatoimistot ovat myyneet viikon räätälöityjä matkapaketteja Lappiin 3 000–15 000 dollarin hintaan. Matkaohjelman elämyksiä ovat revontulet tai kesäisin yötön yö, monet retket, saunominen, paikalliseen elämäntapaan ja kulttuuriin tutustuminen sekä lähiruoka.

Finnair siirtää koneita Kiinan-lennoilta Yhdysvaltoihin

Aasian tiukat matkustusrajoitukset merkitsevät Finnairille tilapäistä muutosta Aasian-strategiaan.

Esimerkiksi Pekingiin Finnair ei myy tällä hetkellä lentolippuja, koska maa ei ole ilmoittanut, milloin se sallii lentoyhtiöiden aloittaa kansainväliset matkustajalennot uudelleen. Tällä hetkellä Kiinaan lennetään lähinnä rahtilentoja.

Muiden Finnairin Aasian-reittikohteiden osalta matkustus on avautunut Thaimaahan, Singaporeen ja Intiaan. Sen sijaan Japanin ja Etelä-Korean matkustusrajoitusten odotetaan höllentyvän aikaisintaan kesällä. Tuolloin voisivat alkaa myös suorat lennot Etelä-Korean Busaniin.

Aasian vaikeuksien seurauksena Finnair tavoittelee uusia asiakasryhmiä Yhdysvalloista, jonne matkailu avautui viime syksynä. Maaliskuun lopulla alkavat lennot Dallasiin ja kesäkuussa Seattleen. Molemmat kohteet ovat Finnairin kanssa samaan Oneworld-allianssiin kuuluvien lentoyhtiöiden kotikenttiä.

– Me uskomme, että Pohjois-Amerikan liikenne tulee olemaan vahvaa lähikuukausien ja tämän vuoden aikana. Sekä täältä Pohjois-Amerikkaan että Pohjois-Amerikasta Suomeen, Pohjoismaihin ja muualle Eurooppaan. Tämä kysyntä on merkittävää, kun odottelemme Aasian-liikenteen täyttä avautumista, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Pohjois-Amerikan ja Euroopan välinen lentomatkustus tulee tänä vuonna tuomaan huomattavan osan Finnairin kaukoreittien lipputuotoista.

Finnairin toimitusjohtajan Topi Mannerin mukaan koneissa kuljetettava rahti toi viime vuonna 40 prosenttia yhtiön kokonaisliikevaihdosta, kun matkusrajoitukset vähensivät lentomatkustusta. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Lentomatkustus elpyy kesällä

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner arvioi, että loppuvuodesta liikenne palaa lähes pandemiaa edeltäväksi, mutta samoihin matkustajalukuihin yhtiö arvio pääsevänsä vasta vuonna 2023.

Lentojen määrän lisääntyminen tarkoittaa monelle matkustustamohenkilökuntaan kuuluvalle jopa pari vuotta kestäneen lomautuksen päättymistä. Finnair on jo kutsunut koko matkustamohenkilökunnan paluukoulutuksiin, tosin vain osalle lentämistä riittää täysiaikaisesti.

Mannerin mukaan omikronmuunnoksen vaikutukset lentämiseen jäävät lyhytaikaiseksi. Yhtiö onnistui supistamaan loka-joulukuussa vertailukelpoista liiketappiotaan 65,2 milj. euroon vuoden takaisesta 162,9 milj. eurosta. Liikevaihto nelinkertaistui 413,5 milj. euroon.

Koko vuoden 2021 vertailukelpoinen liiketulos oli edelleen raskaasti tappiollinen: -468,9 miljoonaa euroa. Mutta tappiota tuli kuitenkin jo huomattavasti vähemmän vuoden 2020 lukemiin verrattuna. Ensimmäisenä koronavuonna 2020 Finnairin koko vuoden tulos vajosi nimittäin -595,3 miljoonan euron lukemiin.

Lähde:yle