Mitalijuhlat jatkuvat kotimaassa – Iivo ja Kerttu Niskasen viittä Pekingin mitalia juhlitaan Einarin puistossa Vieremällä tiistaina

Suomalaisia olympiamitalisteja on ehditty juhlia jo kotikatsomoissa ja toreilla, mutta isoja juhlia riittää varmasti vielä eri puolilla Suomea. Iivo ja Kerttu Niskasen kunniaksi järjestetään Vieremällä suuri kansanjuhla heti tiistai-iltana Einarin puistossa. Illan päätähtiä ovat tietysti yhteensä viisi mitalia Pekingistä tuoneet Vieremän Koiton kasvatit. Ulkoilmajuhlassa on luvassa valoa ja ääntä sekä myös yllätysesiintyjä suuren maailman tyyliin, lupaa Ponssen Juha Vidgrén. Edellisen kerran Iivon olympiakultaa juhlittiin Vieremällä neljä vuotta sitten. Tuolloin väkeä kerääntyi paikalle lähes pari tuhatta. “Eiköhän Kertun sunnuntaiaamun hiihto kirvoita vielä enemmän väkeä lähtemään paikalla”, Vidgrén uskoo. Kerttu Niskasen pronssitaistelu 30 kilometrillä nousee Vidgrénin mielestä suomalaisen huippu-urheilun kaikkien aikojen kohokohtien joukkoon. “Se oli osoitus urheilijan äärettömästä venymisestä ja nälästä ottaa se mitali. Aivan huikea, vieläkin nostaa tunteet pintaan.” Itsekin edelleen jääkiekkoa harrastavalle Vidgrénille Leijonien historian ensimmäinen kultainen olympiamitali oli odotettu. “Missään vaiheessa ei osannut oikein edes jännittää, koska joukkue on ollut niin vahva ja osaaminen joukkueen taustalla huippua.”
Nivala Cowboysin kasvatti Atte Ohtamaa kuuluu nyt niihin jääkiekkoilijoihin, jonka kaulaan on ripustettu kultaa sekä olympialaisissa että MM-kilpailuissa. Aten veli Asla Ohtamaa kertoo, että heti kultaottelun ratkettua onnittelut lähtivät whatsappin välityksellä Pekingiin. “Ja kyllä aika nopeasti tuli kuva kultamitalin kanssa tännepäin.” Ohtamaan neljä veljestä on saanut juniorina jääkiekko-oppinsa Nivala Cowboysissa. Asla ja Atso pelaavat nykyisin kakkosdivisioonaa Ylivieskan Jääkarhuissa ja Helsingissä asuva Aleksi harrastekiekkoa Stadiliigassa. Atte Ohtamaan aloittaessa ei Nivalassa ollut vielä jäähallia, mutta Aten nuoremmat veljet pääsivät treenaamaan jäähallin suojiin heti pikkujunioreina. Viime syksynä vihittiin Nivalassa jäähallin ohi kulkeva pyörätie Atte Ohtamaan kunniaksi Aten väyläksi. “Saa nähdä, millaisia juhlia nyt järjestetään. Kyllä nyt jo huomaa, että tällainen väkeä yhdistävä menestys täällä alueella huomioidaan”, Asla Ohtamaa kertoo.
Suomalaiset saavuttivat Pekingistä yhteensä kahdeksan mitalia. Kultaa voittivat miesten jääkiekkojoukkue ja Iivo Niskanen, joka keräsi värisuoran: kultaa 15 kilometrin perinteisen tyylin hiihdossa, hopeaa parisprintissä yhdessä Joni Mäen kanssa ja pronssia 30 kilometrin yhdistelmähiihdossa. Kerttu Niskanen voitti 30 kilometrin pronssin lisäksi hopeaa 10 kilometrin perinteisen hiihdossa, missä Krista Pärmäkoski taisteli pronssia.
Pronssimitalein palkittiin myös naisjääkiekkoilijat. Neljännelle sijalle sijoittuivat Kerttu Niskanen 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa, Joni Mäki sprinttihiihdossa, naisten viestijoukkue hiihdossa ja parisprintissä.
STANISLAV KRASILNIKOV
Kerttu Niskanen voitti pronssia olympialaisten päätösmatkalla.
Kerttu Niskanen voitti pronssia olympialaisten päätösmatkalla.
Lähde : Mt, Yle