Taktisesti viisas hiihto toi Kerttu Niskaselle pronssin 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailusta

Naisten hiihtomaajoukkueen valmentaja Ville Oksanen pääsi lopettamaan Pekingin olympialaiset mahtavissa tunnelmissa. Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski hiihtivät viimeisessä hiihtolajissa mitaleista, ja Niskanen käänsi äärijännittävän pronssikamppailun loppukirissä edukseen.

“Mahtava homma. Saimme lopettaa kisat mitaliin. Oikein mukava lopettaa kisat tähän”, Oksanen juhli mitalia maskinsa takana hymyillen.

“Hiihto oli Kepalta tosi hyvä ja fiksu veto. Mahtavaa, että kilpailu kääntyi näin, että hän pystyi viimeisellä kierroksella poimimaan mitalin.”

Pronssihiihto lämmitti jokaista, joka on todistanut Niskasen läjäpäin saavuttamia nelossijoja. Hän joutui kokemaan neljännen sijan kolmesti myös Pekingin kisoissa, mutta saavutti silti uransa ensimmäiset henkilökohtaiset arvokisamitalit, kympin hopean ja 30 kilometrin pronssin

.

 
 

Niskanen lähti päättäväisesti mitalikamppailuun, muttei lähtenyt kilpailun voittaneen Therese Johaugin, toiseksi sijoittuneen Jessie Digginsin ja Ebba Anderssonin karkumatkalle kilpailun ensimmäisellä kympillä.

Vapaan hiihtotavan kilpailu kävi kolmikolle raskaaksi, kun he joutuivat taivaltamaan lopulta lähes koko matkan jokainen yksikseen. Johaug ja Diggins kestivät puuskittaisessa tuulessa maaliin asti, mutta Anderson uupui viime kilometreillä.

“Kertun piti varoa takaa-ajoryhmässä, ettei vedä siinä liikaa, kun ryhmässä ei tahtonut olla muita halukkaita vetotehtäviin. Hänen piti miettiä siinä tavallaan kahta kamppailua, Anderssonin etumatkaa ja porukan keskinäistä kamppailua”, Oksanen selitti.

“Mutta hienosti Kerttu selvitti homman.”

Oksanen näki pronssimahdollisuuden avautuvan viisi kilometriä ennen maalia.

“Takaa-ajajien ero Anderssoniin kapeni siinä 25 sekuntiin. Myös hiihtämisestä näki, että ryhmä alkoi saada häntä kiinni”, Oksanen jatkoi kilpailun ruotimista.

 

Niskanen nousi Anderssonin edelle viimeisessä nyppylässä ennen stadionia. Takasuoralla venäläinen Tatjana Sorina säikäytti vielä terävällä nousullaan suomalaisvalmentajat.

“Sorina näytti siinä aika uhkaavalta”, Oksanen vahvisti.

Loppusuoralla kaikki hoippuivat uupuneina kohti maalia. Niskanen piti kolmannen sijansa. Ruotsalainen sprinttimestari Jonna Sundling pudotti Sorinan viidenneksi.

Krista Pärmäkoski putosi pronssikamppailusta viimeisellä kympillä, kun hän kärsi sauvarikon. Pärmäkoski oli kilpailussa kymmenes, Anne Kyllönen 20:s ja Johanna Matintalo 23:s.

“Kristalle tuli harmittava sauvarikko, mutta kokonaistulos oli silti ihan ok”, Oksanen arvioi.

Lähde:Mt