SOK varautuu uusiin pakotteisiin Venäjällä – Voi vähentää tuontituotteita Prismoissa ja asiakkaita hotelleissa

SOK:lla on Pietarissa kolme hotellia ja 16 Prismaa.

Jo edelliset, Venäjän Krimin-valtaukseen liittyvät pakotteet vuodelta 2014 ovat vaikuttaneet suomalaisten tuotteiden valikoimiin Pietarissa. Uusiin pakotteisiin SOK varautuu osana jatkuvaa riskienhallintaa, toteaa SOK:n liiketoiminnoista vastaava johtaja Jari Annala.

”Jo olemassa olevat pakotteet vaikuttavat jonkin verran suomalaisten tuotteiden valikoimiin Pietarin Prismoissa. Yleisesti kuluttajahintojen nousu puhuttaa tällä hetkellä asiakkaita Pietarissa, ja muutokset ruplan kurssissa voivat vaikuttaa tuontituotteiden hintoihin”, Annala sanoo.

SOK:n oman tuonnin osuus Pietarin Prismojen myynnistä on runsaat 10 prosenttia.

Koronapandemia vähensi Prismojen myyntiä viime vuonna kolme prosenttia. Kaupat sijaitsevat kauppakeskuksissa ja metroasemien liepeillä, niissä koronaan liittyvät rajoitustoimet ovat vähentäneet asiakkaiden määrää.

”Pandemian aikana olemme joutuneet lykkäämään uusia myymäläavauksia”, Annala kertoo.

SOK:n marketkaupan liikevaihto Virossa ja Venäjällä oli viime vuonna 232 miljoonaa euroa, jossa oli Viron ansiosta kasvua 13 prosenttia. Operatiivinen tulos parani vertailukaudesta, mutta oli edelleen tappiolla, viime vuonna 2,3 miljoonaa euroa.

Matkustus voi vähentyä

Ukrainan kriisi voi vähentää Pietariin suuntautuvaa kansainvälistä matkustamista. Koronapandemia on jo heikentänyt tulosta.

”Pandemia on vaikuttanut myös Pietarin hotelliliiketoiminnan tulokseen. Venäjän sisäinen matkailu on kuitenkin tukenut myyntiä. Uskomme Pietarin olevan jatkossakin suosittu matkailukohde. Siksi suunnittelemme uudistuksia esimerkiksi Solo Sokos Hotel Palace Bridgen kylpylään ja hotelliin”, Annala sanoo.

SOK:n tilinpäätöksessä matkailu- ja ravitsemiskaupan 124 miljoonan euron liikevaihto sisältää Suomen, Viron ja Pietarin liiketoiminnan. Osuuskunta ei kerro maakohtaisia lukuja. Liiketoiminnan tappio oli pääosin koronarajoitusten takia 51 miljoonaa euroa.

SOK-yhtymän liikevaihdosta ulkomaisen liiketoiminnan osuus oli viime vuonna neljä prosenttia eli 309 miljoonaa euroa.

Lähde:Kl