Saloon kotiutuneilla ukrainalaistyöntekijöillä valintana jääminen tai lähtö sotimaan

Salolaisen Rannikon puutarhan miespuolisista työntekijöistä osa on lähtenyt sotimaan kotimaahansa Ukrainaan. Loput miehet miettivät omaa valintaansa.

Osa salolaisen Rannikon puutarhan ukrainalaisista miestyöntekijöistä on palannut takaisin kotimaahansa.

Puutarhalla on tällä hetkellä töissä 15 ukrainalaista miestä ja naista. Naisia ei ole Ukrainaan palannut.

Ympärivuotisesti Suomessa työskentelevät ovat kotiutuneet Saloon ja ostaneet esimerkiksi omakotitaloja.

– Jäljelle jääneet miehet pohtivat parhaillaan, mikä on heille oikea ratkaisu, sanoo Rannikon puutarhan yrittäjä Esa Rannikko.

Salossa on tilaa

Rannikko sanoo tarjonneensa työntekijöidensä perheille mahdollisuuden tulla Suomeen. Puutarhan majoitustiloissa on hyvin tilaa. Tilojen kapasiteetti talviaikaan on 300 asukasta.

Vielä ei ketään ole tullut.

Rannikon mukaan Ukrainasta ei ole helppo päästä Suomeen.

– Jos sodan syttyessä ei ollut käteisvaroja, ei rahaa ole välttämättä saanut pankista. Eikä ilman rahaa pääse eteenpäin kohti rajaa. Polttoaineiden saantia on rajoitettu. Tilanne on huono erityisesti Keski- ja Itä-Ukrainassa asuvilla.

Rannikko tietää, ettei Ukrainasta saa miehiä puutarhan kausitöihin. Työntekijöitä on etsittävä muista maista. Uusien työntekijöiden kouluttaminen ja työhön tutustuminen vie aikaa.

– Osaajien paikkaaminen tulee olemaan vaikeaa. Pandemian kanssa oli jo tarpeeksi hankaluuksia. Puutarha-alan yrittäjät ovat nyt tosi pahassa tilanteessa, sanoo Rannikko.

Lähde:yle