Näin suomalaisyritykset auttavat Ukrainaa

Useat suomalaiset yritykset ovat tarttuneet toimeen ukrainalaisten auttamisessa. Myös tuotteiden vientiä Venäjälle on lopetettu ja venäläisten tuotteiden myyntiä Suomessa lopetettu.  
  • Tokmanni, Stockmann, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja monet muut yritykset ovat ottaneet kantaa Ukrainan tilanteeseen muun muassa boikotoimalla venäläisiä tuotteita.
  • Myös konkreettista apua suomalaisyritykset vievät Ukrainaan.
  • Toiset lahjoittavat hyväntekeväisyyteen, toiset hakevat työntekijöidensä omaisia Ukrainasta.

Konkreettisesti apua ukrainalaisille tarjoaa lihanjalostusyritys Snellman, joka on lähtenyt hakemaan ukrainalaisten työntekijöidensä omaisia Ukrainan rajalta Suomeen yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Snellmanin toimitusjohtaja Roland Snellman kertoo Iltalehdelle, että ajatus bussikyydeistä lähti työntekijöiden yhteisestä kokouksesta torstaina. Snellmanin palveluksessa on noin 10 ukrainalaista työntekijää ja vuokrayrityksen kautta heillä on 20 lisää, eli yhteensä noin 30 ukrainalaista työntekijää.

– Tietysti he halusivat tarttua tähän ideaan ja se lähti käyntiin. Ensimmäiset bussit lähtivät jo perjantaina, Roland Snellman toteaa.

Hän sai maanantaina tietää, että muutamia perheitä on jo päässyt rajan yli.

– Mutta ei vielä voida varmuudella kertoa miten kaikki tämä onnistuu, hän toteaa.

Roland Snellman on järjestänyt yhteistyökumppaneiden kanssa busseja Ukrainaan.Roland Snellman on järjestänyt yhteistyökumppaneiden kanssa busseja Ukrainaan.
Roland Snellman on järjestänyt yhteistyökumppaneiden kanssa busseja Ukrainaan. SNELLMAN

Snellmanin mukaan evakuoinnit kohdistuvat työntekijöiden omaisiin, kuten työntekijöiden lapsiin Ukrainassa.

Roland Snellman toteaa, että monet pietarsaarelaiset ovat jo tarjonneet apuaan, kuten vaatteita, ruokaa ja asuntojaan.

– Ihan tuntemattomilta ihmisiltä on tullut viestiä. Todella vaikuttavaa nähdä, että ihmiset haluavat olla mukana auttamassa. Asuinpaikkojakin on tarjottu, hän kertoo.

Satakunnan Kansa kertoo, että paikallinen yritys Satamuna Oy on viemässä yksityisihmisten lahjoittamia huopia, makuupusseja, otsalamppuja ja muun muassa säilykkeitä kuorma-autolla Puolaan.

Myös yksityishenkilöt ovat lähteneet auttamaan erilaisilla tavarakeräyksillä ukrainalaisia. Yle kertoo, että laivavarustamo Tallink Silja on lähtenyt yhden yksityishenkilön käynnistämän operaation, Operaatio Toivon, kanssa yhteistyöhön sponsoroimalla kuljetuksia. Ylen mukaan Tallink Silja on myös keskustellut muiden varustamoiden kanssa asiasta.

Nämä yritykset luopuvat venäläisistä tuotteista

Monet yritykset kertovat poistavansa venäläisiä tuotteita valikoimistaan.

Tokmanni myy varastonsa loppuun venäläistä alkuperää olevista tuotteista, jonka jälkeen niitä ei hankita enää lisää.Tokmanni myy varastonsa loppuun venäläistä alkuperää olevista tuotteista, jonka jälkeen niitä ei hankita enää lisää.
Tokmanni myy varastonsa loppuun venäläistä alkuperää olevista tuotteista, jonka jälkeen niitä ei hankita enää lisää. ROOSA BRÖIJER

Tokmanni tiedotti maanantaina, että lopettaa Teboilin öljyjen ja teknokemikaalien sekä muiden venäläistä alkuperää olevien tuotteiden hankinnat. Tuotteet poistuvat varaston loputtua. Tokmanni kertoo lahjoittavansa jäljellä olevien Teboilin tuotteiden myyntituotot Ukrainaan kohdistuvaan humanitääriseen apuun.

Teboilin öljy- ja voitelutuotteiden ostojen lopetuksen lisäksi Tokmanni on lopettanut muun muassa kodin tekstiileihin, vapaa-aikaan sekä lämmitykseen liittyvien tuotteiden hankinnat Venäjältä.

Myös tavaratalo Stockmann kertoo poistavansa venäläistä alkuperää olevat tuotteet kaikkien toimintamaiden tavaratalojen valikoimista sekä verkkokaupasta. Tiedotteen mukaan valikoimasta poistuu noin 200 tuotetta. Stockmannilla on Suomen lisäksi tavarataloja Baltiassa.

Stockmann haluaa osaltaan vaikuttaa Ukrainan tilanteeseen.Stockmann haluaa osaltaan vaikuttaa Ukrainan tilanteeseen.
Stockmann haluaa osaltaan vaikuttaa Ukrainan tilanteeseen. RIITTA HEISKANEN

Broman Group on kertonut lopettavansa Teboilin tuotteiden myynnin. Broman Group palvelee esimerkiksi Motonetin ja Varaosamaailman kautta.

Kontiotuote Oy ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lopettavat tuotteidensa toimitukset Venäjälle. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas lopettaa myös toimitukset Valko-Venäjälle.

– Juomiemme jakelupeitto kyseisissä maissa oli tarkoitus olla tänä vuonna noin 1 500 myymälää, kerrotaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tiedotteessa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas kertoo tekevänsä sen, mitä pieni suomalainen panimo voi tässä tilanteessa tehdä.Laitilan Wirvoitusjuomatehdas kertoo tekevänsä sen, mitä pieni suomalainen panimo voi tässä tilanteessa tehdä.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas kertoo tekevänsä sen, mitä pieni suomalainen panimo voi tässä tilanteessa tehdä. KIMMO HAAPALA/KL

Tämän lisäksi tehdas kertoo lahjoittavansa Suomen Punaisen Ristin hätäavulle 10 000 euroa.

Matkailu- ja ravintola-alan työmarkkinajärjestö Maran hallitus päätti suositella jäsenravintoloilleen venäläisten tuotteiden myynnin lopettamista asiakkailleen. Suositus kattaa Venäjällä valmistettuja ruoka- ja juomatuotteita.

Mara kertoo myös lahjoittaneen Kirkon Ulkomaanavun hätärahastolle 5 000 euroa ukrainalaisten lasten ja perheiden auttamiseksi.

Myös Alko, S-ryhmä ja Kesko ovat jo aiemmin kertoneet poistavansa venäläistä alkuperää olevat tuotteet myymälöidensä valikoimista.

Ateneumin taidemuseo keskeyttää Akseli Gallen-Kallelan teosten taidelainana Moskovan Tretjakovin galleriaan sotatoimien alettua Venäjän ja Ukrainan välillä. Ateneumin museonjohtajan Marja Sakarin mukaan teosten turvallisuutta ei voida tässä tilanteessa taata.

Lähde:IL