Ukrainan sota jäädyttää vuosikymmeniä vaalitun Venäjä-yhteistyön Pohjois-Karjalassa – myös Niiralaan suunniteltu uusi raja-asema on uhattuna

Pohjois-Karjalan maakunta on vuosikymmeniä tehnyt tiivistä yhteistyötä Venäjän Karjalan kanssa. Nyt kaikki hankkeet ovat uhattuna.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan uhkaa panna jäihin kaiken rajan ylittävän yhteistyön Pohjois-Karjalassa.

Maakunta on tehnyt tiivistä yhteistyötä Venäjän Karjalan kanssa useiden ohjelmien ja hankkeiden kautta. Tällä hetkellä yksi suurimmista yhteistyöprojekteista on Karelia CBC -ohjelma, jolle oltiin parhaillaan laatimassa suunnitelmaa vuoteen 2027 asti.

Ohjelman keskeyttäminen iskisi voimakkaasti rajaseudun kehittämiseen. Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Timo Leinonen kertoo, että seuraavalle ohjelmakaudelle oli varattu 56 miljoonaa euroa.

Ohjelman kautta oli tarkoitus rahoittaa muun muassa uuden raja-aseman rakentaminen Tohmajärven Niiralaan.

Talouspakotteet estävät rahaliikenteen

Karelia CBC:n kohtalosta päättää Euroopan Unioni. Hankkeen ohjelmajohtaja Marko Ruokangas kertoo, että käytännössä jo rahaliikenteen estyminen on pannut toiminnan jäihin.

– Tällä hetkellä meillä on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Odotamme Brysselin päästä tarkennusta ja käymme tilannetta läpi hanke hankkeelta, Ruokangas toteaa.

Karelia CRB -ohjelman kautta on tähän mennessä rahoitettu yli 60 hanketta. Näistä runsas kolmasosa on vielä käynnissä. Pohjois-Karjalan ja Karjalan tasavallan lisäksi ohjelmassa ovat mukana Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa.

Rajan yli ehtinyt muodostua tiiviit suhteet

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Timo Leinonen pitää todennäköisenä, että kaikki yhteistyö pannaan nyt telakalle. Se tarkoittaa jopa vuosikymmeniä rakennettujen suhteiden katkeamista. Esimerkiksi yhteistyöfoorumi Euregio Karelia on toiminut jo 20 vuotta.

– Vuosien aikana Pohjois-Karjalassa monet organisaatiot ovat solmineet toimivia kumppanuuksia rajan yli, unohtamatta ihmisten välisiä yhteyksiä, Leinonen toteaa.

Hän nostaa esimerkiksi kulttuurialan ja matkailun, missä yhteistyö on ollut tiivistä. Leinonen toivoo, että kaikkia yhteyksiä ei katkottaisi, sillä Venäjä on naapurimme jatkossakin.

Ukrainan sodan kestosta ja lopputulemasta riippuu, miten isoksi kuilu itärajalla ehtii revetä.

LähdeYle