Venäjän hyökkäys synnytti Suomessa uusia avustusrinkejä Ukrainan tueksi

Sodan tuska voi joidenkin kohdalla hellittää, kun saa osallistua auttamiseen.

Turkulainen lääkäri ja eläinlääkäri Ulriika Sundell on kokenut samaa kuin monet muut lähimmäisistään välittävät ihmiset näinä aikoina. Venäjän Ukrainassa käymän sodan synnyttämä turhautuminen ja ahdistus kääntyivät lopulta toimintaan.

Sundell perusti sunnuntaina eli muutama päivä hyökkäyksen alkamisesta avustusrenkaan Turun seudulla. Lainaksi Inno Ukraine sai tilavan pakettiauton, jota on täytetty loppuviikolla.

– Meillä on nyt jo auto täynnä. Saman verran on tavaraa varastossa ja lisää tulee, sanoo Sundell.

Myös vapaaehtoisia on liittynyt kaiken aikaan lisää rinkiin.

Inno Ukrainen pakettiauto on täynnä. Lasti lähtee Puolan rajalle lähipäivinä. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Oikeaa tavaraa oikeaan paikkaan

SPR:n(siirryt toiseen palveluun)Kirkon Ulkomaanavun(siirryt toiseen palveluun)Suomen Unicefi(siirryt toiseen palveluun)n, UNCR(siirryt toiseen palveluun):n ja monen muun tutun järjestön lisäksi liikkeellä on siis paljon uusia toimijoita. Hiljattain syntyneet avustusringit lähettävät tavaraa lähinnä Puolan ja Ukrainan rajalle.

Vakiintuneet organisaatiot toivovat rahalahjoituksia, joilla hankitaan tarvittavia tuotteita.

 Hyvää tarkoittava auttaja voi joutua itse pulaan kriisialueella: asiantuntijat neuvovat, miten ukrainalaisia voi nyt auttaa parhaiten

Jotta materiaalinen apu olisi tehokasta, toimijoiden pitää tietää, mitä rajalla ja Ukrainan puolella tarvitaan. Nyt on jo ollut havaintoja siitä, että paikalle on tuotu tavaraa, jolla ei tässä tilanteessa ole suurtakaan käyttöä tai sitä on jo liikaa.

Esimerkiksi vaatteita on rajalla jo paikoin riesaksi asti. Asiaa on pohdittu myös Inno Ukrainessa Turussa.

Ulriika Sundellin mukaan lahjoitustavarat lajitellaan Turussa keskitetysti, jotta ensimmäiseen lähtöön saadaan juuri tärkeimpiä tavaroita. Esimerkiksi vaipoista on Sundellin mukaan pulaa.

Turussa on kerätty paljon myös lääkkeitä, ommelaineita ja hoitotarvikkeita, jotka kuljetetaan toisen kuljetuksen kautta Puolan hallituksen varastoon ja sieltä edelleen Ukrainaan.

Inno Ukrainan pakettiauto lähtee reissulle torstaina tai perjantaina.

Lähde:yle