Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät sittenkään pääse Pekingin paralympialaisiin

Kansainvälinen paralympiakomitea pyörsi aiemman päätöksensä, jonka mukaan venäläiset ja valkovenäläiset olisivat saaneet osallistua paralympialaisiin ilman maatunnuksia.Myös Suomi oli lähettänyt Kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtajalle Andrew Parsonsille kirjeen, jossa vaadittiin Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista paralympialaisista

Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu Pekingin talviparalympialaisista, kertoo Kansainvälinen paralympiakomitea (IPC) tiedotteessaan.

Pekingin talviparalympialaiset kilpaillaan 5.–13. maaliskuuta. Avajaiset ovat ohjelmassa jo perjantaina. Venäjän joukkueessa olisi kilpaillut 71 urheilijaa.

Kansainvälinen paralympiakomitea pyörsi keskiviikkona tekemänsä päätöksen, jonka mukaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat olisivat voineet kilpailla neutraaleina urheilijoina ilman maatunnuksia.

IPC:n alkuperäinen päätös kirvoitti runsaasti kritiikkiä. Muun muassa Suomen paralympiakomitea tuomitsi ratkaisun. Suomi lähetti yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa maanantaina IPC:n puheenjohtajalle Andrew Parsonsille kirjeen, jossa ne vaativat Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista kisoista.

Kansainvälisen paralympiakomitean mukaan useat urheilijat olisivat kieltäytyneet kilpailemasta venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita vastaan. Kattojärjestöön kohdistunut paine yltyi valtavaksi, puheenjohtaja Parsons myönsi.

– Olemme saaneet viimeisen 12 tunnin aikana musertavan määrän yhteydenottoja jäseniltämme. Niissä kerrottiin, että jos emme harkitse päätöstämme uudelleen, seuraukset voivat olla vakavia, Parsons sanoi tuoreessa tiedotteessa.

Suomen paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio kertoo, ettei Suomi uhannut kieltäytyä kilpailemasta, mikäli päätös ei muutu.

– Keskustelua käytiin, mutta uskoimme siihen, että tilanne kääntyy vielä urheilun ja oikeudenmukaisuuden voitoksi. Totesimme, että jos päätös ei muutu, mietitään muita vaihtoehtoja, mitä teemme.

Rautio on tyytyväinen, että IPC pystyi reagoimaan nopeasti saamaansa palautteeseen.

– Tietysti tämä oli ainoa oikea päätös tässä tilanteessa. Hyvä, että jäsenistöä kuunneltiin ja ymmärrettiin tilanteen vakavuus. Olympia- ja paralympiarauhaa on rikottu, ja ihmisillä on hätä sekä kärsimys Ukrainassa.

Päätöksen taustalla oli Parsonsin mukaan myös huoli urheilijoiden turvallisuudesta.

– Urheilijoiden turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää meille. Tilanne kisakylässä on eskaloitumassa ja se on muuttunut kestämättömäksi. Suojellaksemme paralympialaisten integriteettiä ja urheilijoita päädyimme siihen, etteivät venäläiset ja valkovenäläiset saa kilpailla, Parsons totesi.

Syynä venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen estämiselle on Venäjän viikko sitten aloittama hyökkäyssota Ukrainaa vastaan. Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu monista kansainvälisistä urheilutapahtumista sodan alkamisen jälkeen.

Ukrainalaisia urheilijoita osallistuu paralympialaisiin parikymmentä.

Lähde:yle