Kerääkö Glory enemmän matkustajia kuin Grace? – Viking Line pohtii venäläisten tuotteiden heittämistä pois

Viking Linen uusi lippulaiva Viking Glory lähti tiistaiaamuna neitsytmatkalleen Turusta Tukholmaan.

Laivalla oli noin tuhat matkustajaa, aivan täyteen kapasiteettiin laivayhtiö ei ollut ensimmäistä matkaa myynyt. Kaikkiaan Gloryyn mahtuu 2800 matkustajaa.

Kiinassa valmistettu Glory voi kulkea pelkästään nestemäisen lng-maakaasun voimin, mutta nykyisillä polttoaineen hinnoilla alus seilaa aluksi vähärikkisellä meridieselillä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuo lisää paineita energian hintaan.

”Ennen sotaa ajattelimme, että maakaasun hinta voisi olla normaalilla tasolla taas kesällä. Nyt on mahdotonta sanoa, miten hinta kehittyy. Meridieselin hinta kallistuu sekin, mutta ei yhtä paljon kuin maakaasun”, sanoo Gloryn neitsytmatkalla mukana ollut Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses.

Uskoa. Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses oli mukana Gloryn neitsytristeilyllä. KAROLIINA VUORENMÄKI

Lng-kaasun yhtiö ostaa Norjasta. Lng-kaasusta ei synny lainkaan rikkipäästöjä, ja hiilidioksidipäästöjäkin syntyy vähemmän kuin dieseliä käytettäessä.

Hanses uskoo, että Glorysta tulee hyvin tuottoisa laiva yhtiölle. Alus maksoi 225 miljoonaa euroa, mutta jos se olisi rakennettu Kiinan sijaan Euroopassa hinta olisi ollut hänen arvionsa mukaan sata miljoonaa euroa kalliimpi.

Gloryn arvellaan keräävän samalla reitillä seilaavaa Grace-laivaa enemmän matkustajia Ruotsista. Nyt kun koronapandemiaan liittyviä matkustusrajoituksia on lievennetty, Viking Line voi toden teolla panostaa markkinointiin Ruotsissa. Gloryn paluumatkalla Tukholmasta Turkuun kaikki hytit oli myyty loppuun.

Vaikka Venäjän sota Ukrainassa on järkyttänyt kautta maailman, Hanses uskoo Viking Linen säästyvän uudelta matkustajakadolta, josta yhtiö on koronapandemian jälkeen pääsemässä jaloilleen.

Matkavarauksia yhtiön laivoille on tehty jo enemmän kuin ennen pandemiaa, vuonna 2019.

”Viime viikon aikana varaustilanteessa ei ole näkynyt muutoksia, en usko, että sota vaikuttaa meidän matkoihimme”, Hanses sanoo.

Neitsytristeilyjen erityinen matkustajaryhmä ovat laivafanit. Viking Linen alusten henkilökunta on oppinut tuntemaan tietyt asiakkaat, jotka tulevat aluksille yhä uudestaan pelkän laivan takia.

Glorylla matkustanut Aaron Hannula on sopinut tapaamisia tukholmalaisten laivafanien kanssa, joiden kanssa aluksen ominaisuuksista on keskusteltu etukäteen fanien Facebook-sivuilla.

”Käymme somessa yleistä keskustelua laivoista ja jaamme kuvia. Me fanit olemme ventovieraita toisillemme, mutta voimme sopia tapaamisia laivalle, olemme laivojen asiantuntijoita. Tämä laiva saa kymmenen pistettä kymmenestä”, Turun lähellä asuva Aaron Hannula kehaisee.

Hannulan isä Kari Hannula kertoo 17-vuotiaan Aaronin vastanneen perheen risteilyvarauksista jo pitkään.

”Nyt tällä matkalla tärkeintä on unohtaa hetkeksi Ukrainan sota”, Kari Hannula toteaa.

Kauppaan. Kim Lindström pitää huolta Gloryn myymälästä. Venäläiset tuotteet poistettiin ennen matkaa. KAROLIINA VUORENMÄKI

Aluksen myymälästä oli juuri ennen lähtöä poistettu venäläiset tuotteet, pääasiassa venäläinen vodka.

Myymälänhoitaja Kim Lindström ei osaa vielä sanoa, mitä venäläistuotteille tapahtuu, mutta tärkeintä oli saada ne pois valikoimista ennen ensimmäistä matkaa.

Viking Glory pystyy kuljettamaan rahtia 66 prosenttia enemmän kuin Amorella-alus, joka siirtyy nyt Helsingin ja Tukholman väliselle reitille.

Valoa. Viking Gloryssa on useita ravintoloita, muun muassa yläkannella näkyvä yökerho, jota laivan aikataulujen takia kutsutaan päiväkerhoksi. KAROLIINA VUORENMÄKI

Rahti on pitänyt laivayhtiöitä hengissä pahimman korona-ajan. Sen kuljettamisesta ne ovat saaneet tukea Suomen valtiolta. Viking Linen osalta tuo tuki loppui viime vuoden kesällä.

Viking Line kuljettaa rahtia Ruotsista Suomen kautta myös Venäjälle. Yksi kuljetusliikkeiden asiakas, ruotsalainen teräsyhtiö SSAB on sodan takia lopettanut terästuotteidensa viennin sekä Venäjälle että Valko-Venäjälle.

Lähde:Te