Öljyn tynnyrihinta uhkaa nousta 200 dollariin, jos Venäjän tuontikielto toteutuu

Yhdysvallat, EU ja Japani suunnittelevat venäläisen öljyn tuontikieltoa lisätäkseen Venäjän painetta vetäytyä Ukrainasta.

Öljyn tynnyrihinta nousee helposti 200 dollariin, jos Yhdysvaltojen, EU:n ja Japanin suunnitelma kieltää venäläisen öljyn tuonti toteutuu.

Näin arvioi muun muassa investointipankki Stifel saksalaisessa Handelsblatt-lehdessä. Samoilla linjoilla on Bank of America, jonka mukaan tuontikielto olisi valtaisa shokki maailmantaloudelle.

Yhdysvalloissa arvioidaan, että koska Ukrainan sota nostaa raaka-aineiden hintoja, yhdysvaltalaisen kotitalouden elintarvikelasku kallistuu 1000 dollaria ja bensalasku 2000 dollaria vuodessa.

Venäjän on maailman kolmanneksi suurin öljyntuottajamaa, eikä sen tuotanto ole nopeasti korvattavissa. Maanantaina kello 10 Suomen aikaan brentlaatu maksoi 128 dollaria tynnyriltä.

Maanantaiaamun uutisten mukaan Yhdysvallat valmistelee liittolaisineen Venäjän energian tuontikieltoa. Reutersin mukaan ulkoministeri Antony Blinken kertoi, että Valkoinen talo keskusteli sunnuntaina asiasta eurooppalaisten liittolaistensa kanssa.

Japanin hallituksen edustaja ei ottanut kantaa asiaan Handelsblattin mukaan.

Lähde TT