”Raju hinnan nousu” uhkaa yli 100 000 suomalaisessa kodissa – Lisälaskua jopa 120 e/kk

Venäjän hyökkäyksen seuraukset ovat nostaneet raakaöljyn hintaa runsaasti, kun Yhdysvaltojen on uutisoitu valmistelevan liittolaisineen Venäjän energian tuontikieltoa.

Brent-laadun hinta käväisi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä jo lähellä 140 dollaria barrelilta. Kovalla hinnalla on ikävät vaikutukset kevyttä polttoöljyä kotinsa lämmitykseen käyttäville suomalaisille.

Omakotiliiton toiminnanjohtajan Marju Silanderin mukaan lämmitysöljyä myyvien yritysten verkkosivujen tilauspalveluissa ”hinta on noussut todella rajusti”.

”Asiantuntijapuhe ja oletus oli vielä vuoden alussa 2022, että hinnat olisivat saattaneet olla laskussa. Nyt äkillisesti muuttunut Euroopan tilanne on muuttanut hintatilanteen kokonaan”, Silander kertoi.

ST1:n asiakkuuksista ja yritysmyynnistä vastaava johtaja Laura Lampola kertoi maanantaina Talouselämälle, että alvin sisältävä lämmitysöljyn litra on noin 165 senttiä litralta.

”Tämä on sidottu maailmanmarkkinahintoihin. Raakaöljyn hinnannousu on vaikuttanut voimakkaasti”, Lampola sanoo.

Lampola korostaa, että tulevaisuuden näkymät ovat nyt epäselvät.

”En usko, että hinta lähtisi lähipäivinä laskuun, mutta markkina voi myös yllättää”, Lampola sanoi.

Hinta on nyt peräti noin 65 prosenttia korkeampi kuin viime vuoden keskihinta. Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan kevyen polttoöljyn keskihinta oli 100 senttiä litralta vuonna 2021. Vuonna 2020 keskihinta oli 76 senttiä litralta, ja vuonna 2019 se oli 98 senttiä.


Ympäristöministeriön verkkosivuilla kerrotaan, että Suomessa on runsaat 130 000 öljylämmitteistä pientaloa ja että öljyä kuluu vuodessa keskimäärin 2 220 litraa taloa kohden.

Viime vuoden keskihinnalla ja keskimääräisellä kulutuksella talon lämmitysöljyn hinta olisi ollut vuodessa 2 220 euroa. Lampolan kertomalla 165 sentin litrahinnalla vuoden lämmitysöljyistä joutuisi maksamaan nyt yli 3 660 euroa, eli yli 1 440 euroa enemmän. Eroa on kuukausitasolla 120 euroa.

Lähde Te