Valtionyhtiö Neova aloittaa turpeen­noston uudelleen Venäjän aloittaman sodan takia – ”Jos tilanne olisi tullut vastaan parin vuoden päästä, olisimme olleet pulassa”

Neova eli entinen Vapo oli päättänyt lopettaa energiaturpeen tuottamisen viime marraskuussa. Nyt tuotanto käynnistetään uudestaan, jotta Suomen energiahuolto varmistettaisiin.

VALTIONYHTIÖ Neova eli entinen Vapo aloittaa uudelleen turpeen energiantuotannon.

Yhtiö kertoi viime vuoden marraskuussa, ettei se enää tuota energiaturvetta Suomessa. Tuotantovalmiutta kuitenkin päätettiin pitää yllä poikkeustilanteita varten.Tuolloin julkaistussa tiedotteessa todettiin, että turvetuotanto voidaan käynnistää, mikäli energiahuollon turvaaminen sitä vaatisi.Nyt tuo tilanne on Neovan polttoaineliiketoiminnasta vastaavan johtajan Pasi Koiviston mukaan käsillä.

”Energiaturpeen kysyntä on kasvanut niin paljon, että olemassa olevat varastot eivät riitä tietyissä osissa Suomea varmuudella ensi lämmityskaudeksi, minkä johdosta tuotanto käynnistetään ainakin Itä-Suomessa”, Koivisto sanoo tiedotteessa.

Koiviston mukaan turvetta tuotetaan niin paljon kuin asiakkaat sitä sitovasti tilaavat. Asiakkaita ovat lähinnä kaupungit, jotka käyttävät kaukolämpöä.”Tuotanto käynnistyy ensi kesänä ainakin Itä-Suomessa, ja meillä on valmius käynnistää tuotantoa myös muualla Suomessa asiakastarpeen mukaan.KOIVISTON mukaan vielä on liian aikaista sanoa, kuinka paljon turvetta pitää nostaa.

”Varastoon ei ole tarkoitus tuottaa, vaan täsmätarpeeseen”, Koivisto sanoo HS:lle Karkeasti yksi kuutio puuhaketta vastaa kahta kuutiota jyrsinturvetta. Turve on siis hyötysuhteeltaan puuta kehnompaa. Haketta ei kuitenkaan ole tarjolla korvaamaan Venäjän-tuontia.

”Puu on tanakampaa, ilman muuta. Uskallan veikata, että seuraavalla lämmityskaudella 2022–2023 puusta tulee kova kisa ja pula”, Koivisto sanoo.

Turpeen käyttäminen ei ole myöskään halpaa. Päästöoikeuksien hinnat ovat tulleet alaspäin huipustaan eli noin 90 eurosta. Tällä hetkellä päästöoikeuden hinta on kuitenkin noin 60 euroa, mikä on yhä hintavaa.

Turpeennosto alkaa keväällä. Tuotannon aloittaminen käy helposti, koska lopettamispäätös tehtiin vasta viime kauden lopussa. Lämmityskautta on jäljellä enää noin puolitoista kuukautta, eli tästä kaudesta selvitään vielä varastoilla.”Ihan hyvä, ettei ehditty kokonaan laittaa rukkasia naulaan. Jos tämä tilanne olisi tullut vastaan parin vuoden päästä, olisimme olleet pulassa”, Koivisto sanoo.

NEOVAN turvetuotannosta vastaavan johtajan Pasi Rantosen mukaan Neovalla on levossa olevia energiaturpeen tuotantoalueita Suomessa noin 10 000 hehtaaria.”Kokonaisuudessaan meillä on valmius tuottaa ensi kesänä energiajyrsinturvetta määrä, mikä riittää korvaamaan kaiken Suomeen viime vuonna Venäjältä tuodun energiahakkeen energian”, Rantonen sanoo.

SUOMEEN tuotiin viime vuonna energiahaketta Venäjältä noin kaksi miljoonaa kuutiometriä, mikä vastaa energiamäärältään noin neljää terawattituntia.

Neova on monien muiden yhtiöiden tapaan lopettanut energiapuun tuonnin Venäjältä. Viimeinen Neovan hakerekka tuli Suomeen maanantaina 7. maaliskuuta.

Koiviston mukaan tämän kauden asiakkaiden tuontipuutoimitukset korvataan suuntaamalla kotimaisia energiapuuvirtoja uudelleen.

Koiviston mukaan suomalaisten kaukolämpöasiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan ensi talvena niissä kaupungeissa, joiden energiayhtiöillä on valmius käyttää polttoaineena puun lisäksi turvetta.

Lähde:HS