Verottaja haluaa: Uusi ”pakko” kohdistettava 3 miljoonaan henkilöön

Verohallinto patisti viime viikolla runsasta kahta miljoonaa suomalaista ottamaan käyttöön sähköisen viranomaispostipalvelun Suomi.fi-viestit. Palvelun käyttöönoton jälkeen henkilö ei saa enää kotiinsa paperista esitäytettyä veroilmoitusta eikä muutakaan Verohallinnon postia, vaan hänen tulee hoitaa veroasiansa OmaVero-palvelussa.

Verottajan mukaan noin kolme miljoonaa henkilöä käyttää verottajan OmaVero-verkkopalvelua, mutta Suomi.fi-viesteillä käyttäjiä on noin 800 000.

Nykyisin Suomen laki edellyttää, että ihmisen pitää antaa erillinen suostumus paperipostin lakkauttamiseen. Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura kertoo Talouselämälle, että olisi tarpeen saada aikaan lainmuutos, jonka seurauksena kellekään kolmelle miljoonalle OmaVeron käyttäjälle ei enää lähetettäsi jatkossa paperista veroilmoitusta.

”Vapaaehtoisuus ei etene”

Verohallinto tiedotti viime viikolla toivovansa, että seuraavaan hallitusohjelmaan löytyy yhteinen tahtotila ”tehdä digiasioinnista pakollista heille, jotka siihen taidoiltaan kykenevät”.

”Enemmän puhuisin oletusarvosta, mutta pakollisuus tulee siitä, että olemme yrittäneet lanseerata tätä asiaa monta vuotta monenlaisilla kampanjoilla ja tulos on ollut 785 000 paperipostista luopunutta. Vapaaehtoisuus ei etene mihinkään”, Heikura kertoo.

Heikuran mukaan veroilmoituksen lisäksi muissakin palveluissa olisi tarpeen, että digitaalinen käyttö olisi oletettuna lähtökohtana.

”Sitten ne, jotka eivät pysty siihen perustellusta syystä, kuten puuttuvan laitteen, iän tai vamman vuoksi, voisivat ilmoittaa haluavansa palvelun muulla tavalla.”

Heikuran mukaan nykykäytäntö, jossa palvelu pitää tarjota kaikille samalla tavalla, on ongelmallinen.

”Se johtaa siihen, että digitaalisten palveluiden kehitys seisahtuu ja oikeastaan se onkin seisahtunut. Jos tiedon haluaa lähettää kansalaisille, se täytyy tehdä kaikille samalla tavalla, jolloin paperiposti on se määräävä tekijä.”

Heikuran mukaan useita palveluita olisi mahdollista kehittää pidemmälle ja käyttäjäystävällisimmiksi, jos palveluiden ei tarvitsisi olla kaikille tasavertaisia.

”En hae tällä ihmisten eriarvoistamista vaan sitä, että voisimme alkaa miettiä täysin erilaisia palveluita niille, jotka eivät pysty käyttämään digitaalisia palveluita.”

Yli 4 euron miljoonan lasku

Heikura kertoo, että esimerkiksi verokortit tulevat voimaan tammikuun alun sijaan vasta helmikuun alussa, koska ne ovat postitettavia viranomaisen päätöksiä, joihin varattava aikaa mahdollisten muutosten tekemiselle.

”Ihmisiä hämmentää usein, miksi ne tulevat voimaan vasta helmikuussa. Jos digitaalisuus olisi lähtökohta, saattaisi olla mahdollista aikaistaa voimaantulon jo tammikuun alkuun.”

Verohallinnon mukaan verokortista ja esitäytetystä veroilmoituksesta postituskustannukset OmaVerossa asioiville henkilöille ovat 4,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Kun ottaa Suomi.fi-viestit käyttöön, antaa yleisen suostumuksen, että kaikki viranomaisviestit voidaan toimittaa sähköisesti eikä niitä toimiteta postitse.

Lähde: Te