Italian täyskäännös pakotteiden suhteen on kova isku talouteen

Mario Draghi patistaa ­EU:ta vielä paljon nyt päätettyjä ­kovempiin pakotteisiin. ­ Niillä tulee toteutuessaan ­olemaan raskas vaikutus koko unionin talouteen.

Venäläisestä maakaasusta kaikkein riippuvaisin euromaa Italia on tehnyt politiikassaan jopa Saksaa suuremman täyskäännöksen.

Pääministeri Mario ­Draghi ajaa poikkeuksellisen kovaa pakote­linjaa eikä sulje pois edes energiaan kohdistuvia pakotteita, vaikka ne iskisivät juuri ­Italiaan ­lujimmin. Muutos edelliseen, erittäin ­Putin- ja Venäjä-mieliseen populistihallitukseen on valtava

Italia on jo varautunut geopoliittisesta tilanteesta tulevaan iskuun. Maahan julistettiin kaasun saatavuutta koskeva hälytystila heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ja italialaisia on kehotettu varautumaan siihen, että kaasun käyttöä saatetaan joutua sääntelemään.

Italia on lähes täysin tuontikaasun varassa. Maahan tuotavasta maakaasusta noin 45 prosenttia tulee tällä hetkellä Venäjältä. Maan hallitus tekee parhaillaan hartiavoimin töitä lisätäkseen vaihtoehtoisia kaasutoimituksia niin nopeasti kuin mahdollista.

Samalla Draghi patistaa muita EU-maita vielä paljon nyt päätettyjä kovempiin pakotteisiin, joilla tulee toteutuessaan olemaan raskas vaikutus koko unionin talouteen.

Myös Italian taloudelle ­pakotteet ovat arka asia, sillä jo nyt energian poikkeuksellisen korkeita hintoja on jouduttu kompensoimaan sekä yrityksille että kotitalouksille. Jatkossa kompensaatio joudutaan tekemään velkarahalla.

”Olen toistuvasti korostunut, että velka hoituu paremman talouskasvun kautta. Meidän on siis yritettävä kaikin keinoin pitää taloutemme siinä erinomaisessa tilassa, jossa se oli viime vuoden lopulla, vaikka on selvää, että nykyiset tapahtumat, eli energiakriisi ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan, jarruttavat kasvua tänä vuonna”, Draghi kommentoi tällä viikolla.

Hän ärähti alkuviikolla myös niille maille, jotka eivät ole vielä ryhtyneet toimeen venäläisten oligarkkien omaisuuden jäädyttämisessä. Italiassa oligarkkien omaisuutta on takavarikoitu tähän mennessä 143 miljoonan euron arvosta.

”Meidän kaikkien on nyt toimittava tässä asiassa ja se on tehtävä todella nopeasti. Kaikki voivat nähdä, että on maita, jotka toimivat hyvin nopeasti ja saavat aikaan tuloksia. Puhun nyt Italian lisäksi Saksasta ja Ranskasta. Minusta näyttää tällä hetkellä siltä, että muut maat tekevät paljon vähemmän.”

Euroopan keskuspankin johtokunnan italialaisjäsen Fabio Panetta arvioi, että jos EU päätyy asettamaan energiapakotteita, niiden vaikutuksia joudutaan kompensoimaan uudella elvytyspaketilla. Draghi ­lisäisi pakettiin myös yhteisen puolustuksen vahvistamisen kustannukset.

Lähde;Te