Venäjä asetti torstaina vientikiellon, joka koskee maasta saatua raakapuuta. Vientikielto on voimassa tämän vuoden loppuun asti.
Venäjältä tuodulla hakkeella on ollut iso rooli Itä-Suomessa. Savon Voiman Joensuun lämpölaitoksella noin puolet hakkeesta on rahdattu laitokselle Venäjältä.
Itä-Suomessa toimivan Energiapalvelu Väisäsen mukaan energiapuun kysyntään tuli selkeä nousu noin kuukausi sitten. Energiapuun lisäksi Itä-Suomessa on ryhdytty kysymään turpeen perään.
Neova, eli entinen Vapo, kertoo aloittavansa uudelleen energiaturpeen tuotannon. Jyrsinturvetta ryhdytään nostamaan Itä-Suomessa jo tulevana kesänä.
Muutos on ollut nopea, ja viesti ristiriitainen, sillä toisaalla hallitus maksaa toimintakuntoisten turvetuotantokoneiden romuttamisesta.
– Turpeen merkityksen tulisi kasvaa, ettei kuitu- ja korkeamman jalostusasteen puu päädy polttoon, niin kuin nyt, yrittäjä Arto Väisänen sanoo.
Energiapalvelu Väisänen toimii pääasiassa Pohjois-Savossa turpeen ja energiapuun tuotannossa. Osa energiapuusta haetaan Pohjois-Karjalan puolelta.
Väisänen on ollut turvealalla 32 vuotta. Hänen mukaansa viime vuosien epävarmuus on ollut raskasta, sillä kotimaista turvetta samaan aikaan kysytään ja ajetaan alas.
– Tarvitsemme linjaan selkeyttä ja päättäjiltä pikaisia päätöksiä, jotka mahdollistavat turpeen pysyvän käytön energian tuotannossa, hän sanoo.
Koneita on romutettu eniten Etelä-Pohjanmaalla
Hallitus ryhtyi maksamaan helmikuussa tukea toimintakuntoisten turvetuotantokoneiden romuttamiseen. ELY-keskuksen mukaan romutustukihakemuksia oli saapunut käsittelyyn 11. maaliskuuta mennessä yhteensä 212 kappaletta.
Kokonaismäärärahasta se tarkoittaa noin 16 miljoonaa euroa. Hakijoita on ollut runsaasti. Tukea voi hakea vasta, kun koneet on jo romutettu.
– Romutukseen varatusta määrärahasta on haettu jo yli puolet, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maksatus- ja tarkastusyksikön päällikkö Olli-Matti Karesvuo.
Energiapalvelu Väisäsen Kuopion Energialle urakoiman turvealan koko on viime vuosina pienentynyt, mutta koneista ei ole vielä luovuttu. Nyt seurataan, miten tilanne kehittyy.
– Kalustoa on ylimääräistä, mutta olemme jättäneet sen nyt varalle, yrittäjä Arto Väisänen kertoo.
Lähde:yle