Ukrainan kansalaisia tulee nyt Suomeen Venäjän kautta – raja-aseman tietojen mukaan Venäjä on ollut osalle ainut mahdollinen pakotie

Osa Venäjältä Suomeen tulleista Ukrainan kansalaisista on rajavartioston mukaan myös asunut Venäjällä.

Nuijamaan raja-asemalla Lappeenrannassa näkyi maanantaina harvakseltaan Suomen ja Venäjän rekisterikilvissä olevia autoja. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kymmenet Venäjän kautta Suomeen saapuneet ukrainalaiset ovat hakeneet Suomesta tilapäistä suojelua.

Kaakkois-Suomen rajaylityspaikoilla on jätetty kahden viikon aikana vajaat 50 tilapäisen suojelun hakemusta.

Erityisen paljon tilapäistä suojelua hakevia saapui Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoille viime viikon lauantaina: yhteensä 18 henkilöä.

– Meillä olevan tiedon mukaan alueelta, jolta he ovat lähteneet liikkeelle, he eivät ole päässeet muuhun suuntaan kuin Venäjälle. Osa ukrainalaisista on myös sellaisia, jotka ovat asuneet Venäjällä jo pidemmän aikaa, Nuijamaan rajatarkastusaseman päällikkö Ilkka Tuomikko kertoo.

Nuijamaan raja-aseman päällikön Ilkka Tuomikon mukaan Venäjältä on saapunut monenikäisiä ukrainalaisia. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Tuomikon mukaan kaakkoisrajalla ei ole tullut esiin, että Venäjän kautta Suomeen tulleilla ukrainalaisilla olisi yhteyttä väitettyyn Mariupolin asukkaiden lähettämiseen Venäjälle.

Yle kertoi sunnuntaina vahvistamattomista mediatiedoista, joiden mukaan kaupungin asukkaita olisi lähetetty Venäjän puolelle.

Rajalta vastaanottokeskukseen

Alkuvuoden aikana Suomeen on saapunut kaakkoisrajan kautta myös noin 30 ukrainalaista, jotka ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Ukrainan sotaa pakenevat saivat kaksi viikkoa sitten mahdollisuuden hakea turvapaikan vaihtoehtona tilapäistä suojelua EU-alueelta.

Ilkka Tuomikko kertoo, että turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevat ohjataan rajanylityspaikalta vastaanottokeskusten kirjoille.

Nuijamaan raja-asema sijaitsee Lappeenrannassa Etelä-Karjalassa ja Vaalimaan raja-asema Virolahdella Kymenlaaksossa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaikki kaakkoisrajan kautta Venäjältä Suomeen saapuvat ukrainalaiset eivät hae Suomesta tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.

Ukrainan biometrisellä passilla voi oleskella EU-alueella 90 vuorokauden ajan, ja osa voi jatkaa matkaansa Suomesta myös muualle EU-alueelle.

Tuomikon mukaan Nuijamaan raja-asemalla valmistaudutaan ukrainalaisten rajanylittäjien määrän kasvuun.

– Sitä on tietysti aika vaikea ennustaa, mutta pitämme kyllä todennäköisenä, että ukrainalaisia lähitulevaisuudessa liikkuu myös tämän meidän rajanylityspaikan kautta.

Lähde:yle