Ukrainan pakolaisille etsitään satoja vuokra-asuntoja Itä-Suomessa – vastaanottokeskuksista tulossa asuntopohjaiset Kuopiossa ja Joensuussa

Joensuussa ja Kuopiossa etsitään satoja tyhjillään olevia asuntoja Ukrainan pakolaisten majoittamista varten. Tarkoituksena on perustaa asuntopohjainen vastaanottokeskus kumpaankin kaupunkiin.

Asuntopohjaisuus tarkoittaa, että sotapakolaiset asuvat heille vuokratuissa asunnoissa tai yhteishuoneistoissa. Sekä Joensuussa että Kuopiossa haussa on jopa 200 asuntoa tähän tarkoitukseen.

Vastaanottokeskusten palvelupisteet perustetaan kaupunkien keskustaan. Pakolaiset on tarkoitus majoittaa hyvien kulkuyhteyksien päähän keskustojen läheisyyteen.

– Neuvottelemme ensisijaisesti kaupunkien ja kuntien kanssa vuokrattavista asunnoista. Jonkun verran asuntoja tulee myös vapailta markkinoilta, kertoo Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haataja.

Joensuun ja Kuopion vastaanottokeskusten on määrä aueta viimeistään huhtikuun alussa. Keskustan palvelujen läheisyydessä toimivien, asuntopohjaisten keskusten nähdään palvelevan ukrainalaisia lapsia, naisia ja vanhuksia parhaiten.

Haatajan mukaan pakolaiskriisissä korostuu haavoittuvassa asemassa olevien lasten elämä ja suuri määrä.

– Tässä vaiheessa on tärkeintä saada ihmiset majoittumaan kodinomaisiin asuntoihin ja silloin asuntopohjainen on kaikista paras. Syrjäseudulla pakolaisten pitäisi löytää viranomaisten tuottamat palvelut, joiden järjestäminen on resurssikysymys, toteaa Haataja ja kertoo, että henkilöstötilanne on erittäin haastava.

Vuokrasopimuksia ei vielä tehty

Joensuussa kaupungilla on tyhjillään olevia vuokra-asuntoja esimerkiksi Noljakassa ja Rantakylässä. Todennäköisesti tarkasteluun otetaan myös Joensuun Ellin opiskelija-asuntojen tilanne.

Haatajan mukaan kiikarissa on noin 80 asuntoa, mutta yhtään vuokrasopimusta ei ole vielä tehty.

Kuopiossa maahanmuuttoviraston toimeksiantoa toteuttava Setlementti Puijola etsii parhaillaan asuntoja kahdellesadalle pakolaiselle yhteistyössä isojen vuokra-asuntoyhtiöiden kuten Niiralan kulman kanssa.

Vastaanottokeskusten perustamisesta ja rahoituksesta vastaa Maahanmuuttovirasto. Kuopiossa vastuu järjestämisestä on Setlementti Puijolalla ja Joensuussa Suomen Punaisella Ristillä.

Sekä Kuopion että Joensuun vastaanottokeskuksiin tulee kumpaankin 200 paikkaa. Keskukset palvelevat myös yksityismajoituksessa asuvia ukrainalaisiaLähde:yle