Mika Lehtimäki eroaa Olympiakomitean huippu-urheilupomon pestistä

Mika Lehtimäki jättää tehtävänsä omasta aloitteestaan. Yle Urheilu uutisoi viime viikolla, että Lehtimäki oli saanut syksyllä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, joka on kohdistunut naisiin työyhteisössä.

Mika Lehtimäki eroaa Olympiakomitean huippu-urheiluyksilön johtajan pestistä. Lehtimäki kertoi asiasta maanantaina Urheilumuseolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Yle Urheilu uutisoi viime torstaina, että Lehtimäki sai syksyllä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, joka on kohdistunut naisiin työyhteisössä. Lehtimäki myönsi varoituksen ja kertoi muuttaneensa käyttäytymistään.

– Olen toiminnallani aiheuttanut kohtuutonta harmia suomalaiselle huippu-urheilulle ja OIympiakomitealle. Olen aina ajatellut ja sanonut, että urheilu on jokaista yksilöä isompi asia ja nyt on tullut aika minun osaltani elää se todeksi, Lehtimäki sanoi lehdistön edessä.

– Tämän vuoksi minun aloitteestani on yhdessä sovittu, että jätän työni välittömästi.

Lehtimäen mukaan syksyn epäasiallinen käytös koski kahta henkilöä. Hän sanoi lähettäneensä viestejä henkilöille yöaikaan.

– Raja ylittyi ajassa ja viestin sisällössä. Viestit olivat liian kaverillisia. Ymmärrän, että ne ovat aiheuttaneet turvattomuutta ja ahdistusta. Olen tehnyt virheen. Tässä asemassa ei voi toimia näin. Virhe on minun.

Varoituksesta huolimatta Olympiakomitea nimitti maaliskuun alussa Lehtimäen jatkamaan tehtävässään huippu-urheiluyksikön johtajana vuoteen 2024 saakka. Valinnasta vastasivat yhdessä toimitusjohtaja Mikko Salonen ja hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo.

Vielä viime viikolla puheenjohtaja Vapaavuori puolusti Lehtimäen tuoretta jatkosopimusta ja perusteli sitä Lehtimäen kiistattomilla ansioilla työnsä parissa.

Maanantain tiedotustilaisuudessa Vapaavuori totesi, että on “niin Olympiakomitean kuin muiden” etujen mukaista, ettei Lehtimäki jatka tehtävissään.

– Jos olisi päätetty näin aiemmin, vähemmällä olisi selvitty, puheenjohtaja myönsi.

– Jälkeenpäin on helppo todeta, että helpommalla olisi selvitty, jos Lehtimäen jatkosopimusta ei olisi tehty.

Olympiakomitean hallitukselle ei kerrottu Lehtimäen saamasta varoituksesta.

Yle Urheilu kysyi Vapaavuorelta, kokeeko hän onnistuneensa tapauksen hoitamisessa.

– Olen mielestäni noudattanut Suomen lainsäädäntöä tässä. Sen enempää ei voi vaatia, Vapaavuori kuittasi.

Lehtimäki valittiin vuonna 2018 suomalaisen urheilun huippupestiin lähes 50 hakijan joukosta.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö johtaa ja koordinoi suomalaista huippu-urheilua yhteistyössä muun muassa lajiliittojen ja ministeriön kanssa.

Liittojen ja urheilijoiden huippu-urheilua varten saamat tuet perustuvat Lehtimäen johtaman yksikön valmistelutyöhön ja valintoihin.

Lehtimäki, 55, on toiminut aiemmin huippu-urheiluyksikössä huippuvaiheen ohjelmajohtajana ja lajiryhmävastaavana. Lisäksi hän on työskennellyt jalkapallon ja jääkiekon valmennustehtävissä 2005–2012 sekä Suomen Urheiluliitossa valmennuksen eri tehtävissä vuosina 1990–2005. Lehtimäki toimi pitkään myös Ylen yleisurheiluasiantuntijana. lähde_yle