Nämä tuotteet menevät nyt kuin kuumille kiville – ”Suomalaiset varautuvat poikkeusoloihin”

 

 

Energian hinnannousu on puhuttanut suomalaisia viime aikoina. Esimerkiksi viime joulukuussa sähkön hinta oli korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen.

Siksi shoppailu- ja maksupalveluyhtiö Klarna päätti tutkia, ovatko korkeat energian hinnat vaikuttaneet lämpötuotteiden myyntiin.

Kyllä ovat. Kun lämpötuotteiden myyntiä tammi–helmikuun ajalta verrataan viime talven samaan ajanjaksoon, on trendi selvä. Esimerkiksi lämpöpeittojen myynti on noussut huimat 218 prosenttia.

Energian hinnan muutokset näkyvät myös kodin lämmitykseen liittyvien tuotteiden myynnissä. Polttopuiden myynti kasvoi tarkastelujaksolla 127 prosenttia ja lämpöpumppujen 36 prosenttia.

”Kaikki klapit menevät heti, jos niitä saadaan”

Muutama soitto asumiseen ja lämpöön liittyviä tuotteita myyviin kauppaketjuihin vahvistaa Klarnan havainnon.

Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo, että erilaiset lämmitykseen tarvittavat tuotteet ovat menneet kuin kuumille kiville. Klapien lisäksi sähkö-, kaasu- ja rakennuslämmittimien myynti on kasvanut satoja prosentteja lyhyessä aikavälissä.

”Kaikki klapit menevät heti, jos niitä saadaan. Nestekaasupulloja myydään myös kovasti”, Rautiainen luonnehtii.

Lämmityslaitteiden ja tarvikkeiden myynnin kasvua selittää varmastikin myös tavanomaista kylmempi talvi ja se, että koronan myötä suomalaiset siirtyivät etätöihin mökeille.

”Suomalaiset varautuvat nyt poikkeusoloihin. Erilaisia varavirtalaitteita kuten aggregaatteja myydään paljon”, Rautiainen kertoo.

”Makuupusseja, lämpöalustoja ja säilykkeitä menee myös. Osa varmaan lahjoitetaan eteenpäin Ukrainaan, mutta osa otetaan varmuuden vuoksi omaan käyttöön.”

Suomalaiset heräsivät aurinkoon

Puuilon toimitusjohtaja Juha Saarela kertoo, että heillä on viime aikoina kasvanut erityisesti polttopuiden, pellettien ja brikettien myynti.

”Emme myy asennettavia ilmalämpöpumppuja, koska emme ole LVI-liike, vaikka laaja valikoima LVI-tarvikkeita meillä onkin”, hän sanoo.

”Lämpimien vaatteiden ja vastaavien sekä erilaisten lisälämmittimien – vaikka polttoainekäyttöistenkin – kysyntä on lähinnä riippuvainen siitä, kuinka kylmä talvi on.”

Klapien, pellettien ja brikettien kysynnän kasvu johtuu Saarelan mukaan myös siitä, että viime vuosina on asuttu paljon kesämökeillä, lämmitetty takkoja ja saunan kiukaita. Siitä, miten Puuilo aikoo jatkossa varautua energiakriisin myötä syntyvään kuluttajakysynnän muutokseen, hän ei virka tässä vaiheessa muuta kuin että tilannetta seurataan ja siihen reagoidaan tarpeen mukaan.

Motonetin toimitusjohtaja Toni Stigzelius kertoo, että heillä klapien myynti on enemmän fiilistelytakkapuiden myyntiä.

”Sähkötoimisia lämmittimiä on myyty paljon, koska on ollut kylmä talvi.”

Yllätyksenä tänä vuonna on tullut Stigzeliuksen mukaan aurinkosähkötuotteiden myynnin nousu keskellä pimeintä talvea. Valistuneet kuluttajat ovat ynnänneet, mitä tarkoittaa se, että energian hinta nousee, raaka-aineiden saanti vaikeutuu ja logistiikkaketjut ohenevat.

”Ylipäätänsä oman kodin energiatehokkaat ratkaisut menevät nyt kaupaksi, on kyse sitten aurinkopaneeleista tai uusimmista sähkö-tehokkaista LED-lampuista”, hän kertoo.”Suomalaiset ennakoivat ja varautuvat tulevaan pohtimalla energiaratkaisujaan.”Lähde:tivi