Helenille lisää tuulivoimalla tuotettua sähköä tytäryhtiön kautta – Hyötytuuli päätti 115 miljoonan euron investoinnista Poriin ja Eurajoelle

Energiayhtiö Helenin tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä lisääntyy, yhtiö tiedottaa.

Suomen Hyötytuuli Oy on tehnyt investointipäätöksen Oosinselän tuulipuiston rakentamisesta Poriin ja Eurajoelle. Helenin täysin omistama tytäryhtiö Oy Mankala Ab on Hyötytuulen osakas, ja Mankalan osuus Oosinselän tuulipuistosta on 25 prosenttia.

Investoinnin arvo on noin 115 miljoonaa euroa. Tuulipuistoa aletaan rakentaa tänä keväänä, ja tuotannon on määrä alkaa vuosien 2023 ja 2024 vaihteessa.

Oosinselän tuulipuistoon rakennetaan yhteensä 15 tuulivoimalaa, joiden kokonaisteho on 93 megawattia.

Helen on kasvattanut myös omaa tuulivoimatuotantoaan. Esimerkiksi viime vuoden lopulla yhtiö ilmoitti Fortumin kanssa toteutettavasti hankkeesta Närpiöön ja Kristiinankaupunkiin.

Investoinneilla Helen pyrkii saavuttamaan vuoden 2030 hiilineutraalisuustavoitteen, ja yhtiö on kertonut lopettavansa kivihiilen käytön. Hanasaaren hiilivoimala on määrä sulkea vuonna 2023 ja Salmisaaren hiilivoimala viimeistään vuonna 2024.

Salmisaaren tulevaisuuden selvitysvaiheessa käytiin yhteistoimintaneuvottelut, jotka päättyivät joulukuun puolivälissä. Tuolloin tehtävien määrän Helenissä arvioitiin pienentyvän 288:lla vuoteen 2024 mennessä.

Maanantaina Helen tiedotti aloittavansa selvityksen käyttö- ja kunnossapitotehtävien hankinnasta palveluna. Siirtymä uuteen toimintamalliin on osa Hanasaaren ja Salmisaaren hiilivoimaloiden sulkemiseen liittyviä sopeuttamistoimia.

Sopeutustoimena irtisanomisten ja muiden henkilövaikutusten lieventämiseksi Helen päätti aloittaa selvityksen ulkoistuksesta, jonka myötä osaavan henkilöstön työ jatkuisi uuden työnantajan palveluksessa. Helenin mukaan tavoitteena on löytää 1–2 kumppania julkisilla kilpailutuksilla, jotka alkavat huhtikuussa Lähde; KL