Valmet Automotive aloittaa aurinkopaneeleilla varustettujen autojen valmistuksen Uudessakaupungissa

Valmet Automotive on sopinut sitovasti sähköautojen valmistuksen keskeisistä ehdoista saksalaisen Sono Motors -yhtiön kanssa. Sopimus liittyy Sion-sähköautoon, joka hyödyntää aurinkoenergiaa koriin integroitujen aurinkopaneelien avulla. Sopimuksen kesto on seitsemän vuotta, ja tuotanto käynnistyy Uudenkaupungissa vuoden 2023 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla, kerrotaan tiedotteessa.

Sopimuksen perusteella Valmet Automotive valmistaa Sono Motorsille vuodesta 2023 alkaen kaikkiaan 257 000 ajoneuvoa seitsemän vuoden aikana. Tavoitteena on nostaa Sion-mallin tuotantomäärää Uudenkaupungin autotehtaalla vaiheittain aina 43 000 auton vuosituotantotasolle asti. Yhteistyö Sono Motorsin kanssa sopii Valmet Automotiven strategisiin tavoitteisiin keskittyen sähköiseen liikenteeseen ja painottaen kestävää kehitystä. Sopimus vahvistaa Valmet Automotiven sähköautoihin liittyvää valmistusosaamista ja tietotaitoa.

Sion on aurinkoenergiaa hyödyntävä täyssähköauto (Solar Electric Vehicle, SEV), jonka koripintoihin on integroitu saumattomasti 456 akkua lataavaa halfcell-aurinkopaneelia. Täyteen ladatulla 54 kWh:n LFP-akulla ajomatka on noin 305 kilometriä. Akun voi ladata verkkovirralla, aurinkopaneelit tuottavat noin 112 kilometrin matkaa vastaavan määrän virtaa viikossa.

Sion-mallissa käytetään kaksisuuntaista latausteknologiaa, joka tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää akkuun varastoitua energiaa maksimaalisesti. Teknologian avulla Sionia voi käyttää erilaisten sähkölaitteiden, kodin tai muiden sähköautojen liikkuvana virtalähteenä. Autosta on saatavilla tehoa aina 11 kW asti.

Fakta

Sähköautovalmistaja Sono Motors

Sono Motors on perustettu vuonna 2016.

Yritys on listattu amerikkalaisessa teknologiayrityksiin keskittyvässä NASDAQ-pörssissä.

Sono Motors nopeuttaa siirtymää sähköiseen liikenteeseen keskittymällä vain aurinkoenergiaa hyödyntäviin ajoneuvoihin.

Yrityksen aurinkoenergiaan liittyvä teknologia haastaa toimialan muut ratkaisut, ja kaikkiin ajoneuvotyyppeihin integroitavana se vähentää CO2-päästöjä ja edistää ilmaston huomioivaa liikkumista.

Yritys on suunnitellut Sion-mallin, joka maailman ensimmäinen massamarkkinoille suunnattu aurinkosähköauto (solar electric vehicle, SEV).

Asiakasyhteisö on ennakkomaksulla varannut jo yli 16 800 Sion-autoa.

Sono Motorsin patentoima aurinkoenergiateknologia voidaan integroida ja lisensoida useisiin erilaisiin ajoneuvoratkaisuihin, kuten linja-autoihin, rekkoihin, matkailuautoihin, juniin ja veneisiin. Lähde:Ts