Puolustusvoimat hankkii 1000–2000 lennokkia

Drooni. Puolustusvoimat testaamassa Airbusin suihkumoottorilla varustettua lennokkia.

Kaksivuotisen hankinnan on määrä käynnistyä vuonna 2023.

Puolustusvoimat aikoo hankkia 1000–2000 lennokkijärjestelmää noin 14 miljoonalla eurolla. Järjestelmiä on tarkoitus käyttää laajasti tiedustelu-, valvonta- ja maalinosoitustehtäviin koko Suomen toiminta-alueella. Järjestelmätoimittajia etsitään parhaillaan, käy ilmi Puolustusvoimien tiedotteessa.

”Hanke on edennyt suunnitelman mukaan lennokkitutkimuksesta markkinoilta saatavien järjestelmien testaamiseen ja huolelliseen analysointiin sekä vaatimusmäärittelyyn. Nyt etsimme tälle täysin uudelle suorituskyvylle vaatimukset täyttävää toimittajaa”, toteaa everstiluutnantti Riku Rantakari Maavoimien esikunnasta.

Rantakarin mukaan haussa on järjestelmä, joka toimii erilaisissa sääolosuhteissa eri vuodenaikoina ja vaihtelevissa ympäristöissä. Järjestelmän tulee myös olla helposti koulutettavissa asevelvollisille.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on julkaissut lennokkijärjestelmästä Hankintailmoitukset.fi-sivustolla ja kansainvälisillä ilmoitustauluilla järjestelmävalmistajille osallistumishakemusilmoituksen, johon odotetaan vastauksia 9.5.2022 mennessä.

Suunnitelman mukaan neuvottelukierros käydään alkuvuoteen 2023 mennessä, jonka jälkeen käynnistyy kaksivuotinen hankinta.Lähde:KL