Robotit ilmestyvät Suomen kaduille: Espoossa pörrää pian 60 Alepan kotiinkuljetusrobottia – tekoälyllä toimiva robotti suunnittelee itse reittinsä

Alepa on ensimmäinen toimija Suomessa, joka ottaa käyttöön ruoan robottitoimitukset.

Alepa ottaa alkuun käyttöön yhteensä 60 kuljetusrobottia.

Alepa ottaa alkuun käyttöön yhteensä 60 kuljetusrobottia. 

VAPISE Skynet, Alepan kotiinkuljetusrobotit ovat täällä. S-ryhmään kuuluva HOK-Elanto kertoi tiistaina, että Alepan asiakkaat voivat keväästä lähtien tilata ruokaa kotiin kuljetusrobottien toimittamana.

Alepa on ensimmäinen toimija Suomessa, joka ottaa käyttöön ruoan robottitoimitukset.

Robottien tuomat toimitukset käynnistyvät aluksi Espoon kuudella alueella. Ensimmäiset kuljetukset käynnistyivät tiistaina Otaniemessä.

Ensi viikolla robotteja ilmestyy myös Mankkaan, Joutsenpuiston, Laajalahden, Leppävaaran ja Matinkylän Alepoiden lähimaastoon. HOK-Elannon mukaan robottitoimitukset ovat aluksi noin 8 000 espoolaisen kotitalouden saatavilla.

“Kysynnän ja asiakaspalautteiden pohjalta meillä on mahdollisuus kasvattaa robottikuljetusten piiriin kuuluvaa myymäläverkostoa”, sanoo HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua tiedotteessa.

Alepa ottaa alkuun käyttöön yhteensä 60 kuljetusrobottia. Yksi robotti painaa noin 35 kiloa ja se voi kuljettaa kerralla 2–3 ruokakassillista. Robottitoimitustapa on käytössä edellä mainittujen Alepa-myymälöiden aukioloaikoina.

ROBOTTIKULJETUKSET toteutetaan yhteistyössä Starship Technologiesin kanssa. Hok-Elannon mukaan Starship Technologies on ”maailman johtava robottitoimituspalveluja” tarjoava yritys.

Starshipin kuljetusrobotit toimittavat ostokset Alepa-myymälöistä asiakkaan toivomaan osoitteeseen. Maailmalla Starshipin robotit ovat tehneet jo yli kolme miljoonaa toimitusta.

”Pystymme robottien avulla tarjoamaan asiakkaillemme uuden kätevän, ympäristöystävällisen, kontaktittoman ja edullisen toimitustavan verkkokaupan tilauksiin. Maailmalla nämä robotit ovat toimittaneet jo miljoonia tilauksia ja uskon niiden saavan suosiota myös Suomessa. Odotamme mielenkiinnolla, millaista palautetta robotit saavat asiakkailtamme”, Ranua sanoo.

Toimitus tilataan Starshipin mobiilisovelluksen kautta. Tämän jälkeen Alepan henkilökunta pakkaa ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin.

HOK-ELANNON mukaan tekoälyä käyttävä robotti suunnittelee itse sopivimman reitin toimitusosoitteeseen. Se käyttää jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä. Tiedotteen mukaan robotti myös tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä.

”Robotin saavuttua määränpäähän asiakas saa puhelimeensa ilmoituksen, joka kerrotaan tilauksen saapumisesta. Sovelluksen avulla voi myös seurata lähetyksen matkaa reaaliaikaisesti. Robotin päällä oleva kansi aukeaa tilaussovelluksen avulla”, HOK-Elanto kertoo tiedotteessaan.

Roboteissa on myös ääniominaisuus, jonka avulla se voi kommunikoida.

HOK-Elannon mukaan esimerkiksi pimeys ei vaikuta toimitusten nopeuteen, sillä robotit osaavat sen mukaan liikkua ”vaikka säkkipimeässä”.

”Ne voivat ylittää katuja ja reunakivetyksiä ja kulkea esimerkiksi sateella tai lumessa. Päästöttömät robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa”, tiedotteessa kirjoitetaan.

Robotti toimii sähköllä, joten se on periaatteessa päästötön. Se tarkkailee ympäristöä 12 kameran avulla. Robotti etenee noin kuuden kilometrin tuntivauhtia.

STARSHIP Technologies on vuonna 2014 perustettu virolaislähtöinen yritys. Sen kuljetusrobotit ovat toimittaneet jo yli kolme miljoonaa ruoka- ja pakettitilausta muun muassa Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Tanskassa, Saksassa ja Virossa. Lähde; HS